Официално обръщение по повод Международния ден на танца от Алкис Рафтис - президент на международния танцов съвет в ЮНЕСКО и посланик на проекта „Учители за Z-лебеди“

Официално обръщение по повод Международния ден на танца от Алкис Рафтис – президент на международния танцов съвет в ЮНЕСКО и посланик на проекта „Учители за Z-лебеди“

Време за прочитане: < 1 мин.

Официално обръщение по повод Международния ден на танца – 29 април, от Алкис Рафтис – Президент на Международния танцов съвет в ЮНЕСКО и посланик на проекта „Учители за Z-лебеди“ по Еразъм+ https://www.facebook.com/Teachers4SwanZ , в който НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе си партнира с танцови школи и училища от Букурещ, Атина и Виена.

Преди 80 години, Европа около 1941- голяма част от Европа е окупирана, наложен е полицейски час, радиото е забранено, понякога няма и електричество. Семействата остават вкъщи вечер, като нямат какво да правят часове наред, в условия на депресия и нервен срив – отчайват се.

Бабите и дядовците идват на помощ – техните спомени се връщат към времената, когато хората можели сами да си създават забавления, когато не зависели от телевизия, вечеря навън, ходене на кино, посещение на събития. Те имали активни, а не пасивни забавления. По-младите били изгубили способността си да се радват на добрата компания вкъщи, където се разказват истории, шеги, пее се и се танцува.

Възрастните хора станали душата на компанията, като пеели стари песни, танцували и увличали в това цялото семейство, че и съседите. Ето така, полу-забравените песни и танци прескочили едно поколение и оцелели, като предизвикали следвоенно съживяване на народните танци.

Като професионални танцьори, помислете за вашата роля в настоящата ситуация на пандемия, локдаун и извънредно положение. Хората се нуждаят от вас сега и ще се нуждаят от вас и след тази криза. Вие правите ваксина срещу вируса в душата: вие знаете как да накарате хората да танцуват.

Чувате призива, отговорете му!

Алкис Рафтис,

Президент на Международния танцов съвет в ЮНЕСКО


Честит празник!

Сподели:

Още новини от деня