вирус

Още две жени починаха от коронавирус в Русенска област

По данни на Регионалната здравна инспекция за последното денонощие на територията на областта са констатирани два нови случая на коронавирус. Става дума за две жени на 43 и 56 години от гр. Русе. Понастоящем и двете са в добро общо състояние и затова са оставени под домашна изолация.

Важно е да бъде отбелязано, че единия от гореспоменатите случаи ще бъде обявен в Единния информационен портал най-вероятно през утрешния ден.

Така, диагностицираните с COVID-19 в областта от началото на пандемията станаха 251, като активните случаи са 129. От тях 45 са на болнично лечение, а другите 84 са под домашна изолация.

Сред добрите новини е, че за последните 24-часа броят на излекуваните се е увеличил с още девет души, което означава, че общо излекувани са 113 души.

За съжаление през вчерашния ден са починали две жени от областта съответно на 74 и 90 години. И двете са били с положителен PCR тест за коронавирус и са били хоспитализирани в Университетска болница „Канев“. Едната от тях, жена на 90-годишна възраст, е от дома за стари хора „Възраждане“, а другата жена на 74 години е от село Пиперково, чиято положителна проба беше съобщена на 5-ти август. 90-годишната жена от социалното заведение е имала придружаващи заболявания, сред които и  диабет. Ръководството и екипът на Областна администрация Русе изказват съболезнования на роднините и близките на починалите.

Общо смъртните случаи на хора с коронавирусна инфекция от област Русе станаха десет. Пет от тях са от дома за стари хора „Възраждане“, а останалите пет са съответно при двама мъже на 67 и 79 години от гр. Русе, мъж на 50-годишна възраст от гр. Борово, както и при две жени на 74 и 78 години съответно от село Пиперково и гр. Русе.

Общият брой на потвърдените случаи с коронавирусна инфекция в дома за стари хора „Възраждане“ остава 92-ма души, от които 83-ма обитатели и девет души персонал. 28 от потребителите на социалната услуга са настанени в лечебни заведения, като 23-ма от тях са в Университетска болница „Канев“, трима в УМБАЛ „Медика Русе“, а други двама в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания  „Д-р Димитър Граматиков – Русе“. 14 души са безсимптомни и са изолирани във вила „Липник“ в село Николово, която е на Община Русе, други 33 обитатели на дома за стари хора са изолирани на 4-ия етаж на социалното заведение, а трима души без оплаквания, които са били в домашен отпуск остават под домашна изолация. От персонала на дома на болнично лечение продължават да бъдат електротехникът, една от санитарките, както и 63-годишната жена, работеща в социалната институция като трудотерапевт.

Към момента поставените под карантина в областта лица са 200, а за други 7074 тя вече е изтекла. Така общият брой на лицата, които са били или продължават да бъдат под карантина, е 7274.

Сподели:

Още новини от деня