веломрежа ОУП

Още десетки километри велоалеи са в плановете да се появят в Русе

В предварителният проект на Общ устройствен план на Община Русе, подложен на обществено обсъждане, е предвидно и място за още десетки километри велоалеи в Русе и околността.

Като част от рекреационна веломрежа извън града са предвидени две велоалеи – едната успоредна на пътя до Николово с крайна цел Лесопарка Липник, и втората – успоредно на река Русенски Лом, започваща от кв. Средна Кула и преминаваща през кв. Долапите, с крайна цел местата по живописният пролом на реката. И двете минават по маршрути, които предстои тепърва да бъдат изградени някой ден.

Като част от първостепенната и второстепенната веломрежа на града се предвижда кварталите Средна Кула и Долапите, вкл. Гробищният парк преди Басарбово, също да бъдат свързани с велоалеи. Те ще повтарят връзката по ул. Св. Дмитър Басарбовски и основните улици в двата квартала. Предвидена е и връзка с два нови веломаршрута, единият от които минава покрай Левента и достигайки края на кв. Селеметя се отклонява на юг през вилната зона по билото. Втората велоалея ще е естествено продължение на алеята по бул. Даме Груев и продължава по ул. Каменарска във вилната зона над града.

Велоалеи от второстепенен тип са предвидени по целият бул. Родина от Централна ж.п. гара до ул. Тулча, както и по кея в участъка от Музея на транспорта до Зимовника за кораби. Велоалеи ще свържат ул. Шипка и ГКПП Дунав мост по бул. България, както и от Дунав мост по ул. Калнъдере до Индустриалният парк и оттам до пътя Русе – Николово.

В централната част на града алеята по бул. Фердинанд ще бъде продължена по бул. Придунавски до ул. Славянска. Велоалеи са предвидени също по улиците Петко Д. Петков, Борисова, Иван Вазов, Константин Иречек, Шипка, Стефан Стамболов и др.

Пълната карта на велоалеите може да видите по-долу:

веломрежа ОУП

Сподели:

Още новини от деня