Пазар на имоти и инфлация

Пазар на имоти и инфлация

Как инфлацията се отразява на настоящия пазар на имоти през 2022 г.?

Пазар на имоти – у нас и в света – какво се случва? Инфлацията е в най-високата си точка от 40 години и това кара много хора да искат да си купят жилище. Според тях така ще вложат парите си изгодно.

Ще доведе ли галопиращата инфлация до промени на пазара на имоти? Ще паднат ли цените на жилищата? Това са въпроси, които вълнуват хората днес.

Какво означава инфлацията за купувачите на жилища?

Инфлацията, със сигурност, ще окаже влияние върху купувачите на жилища, както и върху потребителите, които вече притежават жилище. Но въздействието няма да бъде толкова драстично, колкото се страхуват мнозина.

Само защото има инфлация и лихвените проценти се повишават, не означава, че цените на жилищата ще паднат или че пазарът ще се срине, отчитат експертите в този сектор.

Вижте още: Жилищата и цените през 2022 година

По-скоро ще има намаляване на възможността за покупки при хората заради обедняването им. За някои купувачи това може да означава закупуване на жилище с по-малка квадратура, която биха искали. За други това може да означава изцяло отлагане на покупката  на жилище.

Също така някои кредитополучатели ще бъдат премахнати от пазара, заради покачване на лихвените проценти: Те не могат да си например покупка на апартамент, защото не разполагат с постоянен доход или пък той е малък, за да могат да теглят ипотечен кредит.

Каква е истината?

Истината е, че за момента икономистите и брокерите не предвиждат, че ще има срив или дори спад в стойността на жилищата. Високите такси на банките, липсата на лихви по депозитите са фактори, които карат хората да купуват имоти, които не са им нужни за момента. Те просто инвестират в тях, но не знаят за какво ще ги ползват. Поради всички тези причини, вероятно инфлацията и нарастващите лихвени проценти ще причинят по-скоро забавяне на пазара, отколкото пълен срив.

Как инфлацията влияе на цените на жилищата?

За да бъде ясно, високата инфлация не означава, че цените на жилищата ще паднат. Това просто означава, че темпът на растеж (колко бързо се покачват цените) може да се забави.

Ако искате да закупите имот и искате да прецените как инфлацията и по-високите лихви ще повлияят на вашите цели, свържете се наш брокер, който е специалист в съществуващия пазар за имоти. Той може да ви предостави подходящи оферти за вашата конкретна ситуация.

Сподели: