фитнес

Палумбоизъм: Защо някои бодибилдъри имат разширен корем?

В днешната статия ще опишем един феномен в бодибилдинга, който се превърна в доста голям проблем на професионалната сцена, а именно палумбоизма или това, че доста професионални бодибилдъри в тежките категории изглеждат с надут корем.

Фил Хийт беше човекът, който е най-популярен по тази линия – от части защото той имаше нещастието да бъде първият шампион Мистър Олимпия по време на бума на социалните мрежи и отчасти защото липсата му на достатъчен контрол в областта на корема си беше факт – особено през 2017 и 2018 година. Разбира се, Хийт имаше операция в зоната на корема, което добринася за състоянието.

Една от главните причини, които учените изтъкват като причинител на състоянието е употребата на хормон на растежа.

Това се дължи на хиперплазията. Това представлява, най-просто казано, увеличаване на размера на органите, причинено от размножаването на клетките в тялото в определена зона.

Наблюдава се сериозна връзка между употребата на хормон на растежа и появата на хиперплазия на вътрешните органи. Има случаи, в които след като на един починал бодибилдър му била направена аутопсия, сърцето му било широко колкото 2/3ти от гръдния кош, така че хиперплазията наистина може да доведе до сериозни проблеми и абнормални прояви в тялото.

Друга причина е храненето. Както всички знаем, бодибилдърите и силовите атлети приемат голямо количество калории и всичката тази храна причинява увеличаване размера не само на мускулите, но и на вътрешните органи – по-специфично стомаха.

Сега обаче трябва и да споменем, че палумбоизмът е най-типичен за тежките категории на бодибилдинга. В класическа физика, например, случаите са много редки и дори несъществуващи, така че при хора, които не целят да са от най-масивните, изглежда е много по-лесно да бъде котролиран стомаха.

Освен това, разбира се при класическа физика е много важно състезателят да може да прави класическата поза – вакум, където коремът хлътва навътре и тя е непостижима при наличието на палумбоизъм. Палумбоизмът дори е наречен така, заради бодибилдъра Дейв Палумбо, който е първият случай на бодибилдър с толкова ясно изразен разширен стомах.

И тук трябва да споменем още нещо, което спада в категорията хранене. В деня на бодибилдинг състезанието, доста състезатели правят нещо наречено carb load – или иначе казано – консумират големи количества въглехидрати, за да може да постигнат по-голям обем на мускулите. Съответно, прекаляването с тях може да е една причина за разширяването на стомаха.

Предварителното съдийстване на състезанията (т.нар. “pre-judging) донякъде помага на бодибилдърите да преценят къде се намират спрямо конкуренцията си и да решат дали имат нужда да консумират още малко въглехидрати, за да придобият обемност или по-скоро имат нужда да се дехидратират, за да добият по-сух и гранитен вид на мускулатурата си.

Последната причина, която ще споменем днес е появата на асцит, което представлява натрупването на течност в коремната кухина, причинявайки подуване.

Някои бодибилдъри са успявали да се справят с разширения корем – обикновено това става чрез наличието на няколко компонента:

  • Първо – да намалят дозите на медикаментите, приемът си на храна и цялостната си мускулна маса;
  • Второ –  да правят упражнения за подсилване на корема и упражнения, трениращи точно контрола на коремните мускули;
  • Трето – да си помагат с waist trainer-и, което представлява морсет, който упражнява натиск върху тази област, като целта е постигането на  една по-фина талия.

В резюме, палумбоизмът се появява при преследването на по-голям размер на мускулната маса и прекаляването с всички възможни способи. За щастие, днешните бодибилдъри от тежките категории контролират доста по-добре корема си и нещата изглеждат много по-добре в сравнение с 2018.

Надявам се, че днешната тема е била интересна и информативна!

Тази статия е написана със съдействието на Pompai.com – водещият сайт за качествени хранителни добавки на достъпни цени.

Сподели: