Днес село Горно Абланово отбеляза своя празник под надслов “Фолклорна китка за Игнат Канев”

Паметник на канадския предприемач с български произход и филантроп Игнат Канев ще бъде открит в родното му село Горно Абланово

/БТА/

Паметник на канадския предприемач с български произход и филантроп Игнат Канев (1926 – 2020 г.) ще бъде открит в родното му русенско село Горно Абланово. Това каза за БТА кметът на населеното място Росен Иванов. 

По думите му чрез този паметник „ще изразим своята благодарност и почит към многобройните актове на благотворителност от господин Канев както за нашето село, така и за България“. Монументът ще представлява бюст на покойния Канев, който е почетен гражданин на Русе и „Доктор хонорис кауза“ на Русенския университет. 

Паметникът ще бъде поставен непосредствено пред входа на читалище „Канев Пробуда“ в Горно Абланово. Културният център е изграден през 2014 г. със средства, дарени от канадския милиардер. 

Кметът на крайдунавското селище каза, че идеята за изграждането на паметника е подадена от него към семейство Канев на среща през есента на миналата година. Близките му веднага откликнали положително и съвместно предприели първите стъпки към осъществяването на проекта.

Иванов съобщи, че бюстът вече е завършен. Изваян е от скулптора Нина Лишовска. 

„Церемонията по откриването на паметника ще бъде наесен, около рождената дата на Игнат Канев – 6 октомври. Тогава ще присъства и семейството му. Финансирането на проекта е съвместно – между Община Борово и семейство Канев“, каза Росен Иванов.

Сподели: