Партиите и коалициите в Русе се обединиха само около председателя на РИК - Русе

Партиите и коалициите в Русе се обединиха само около председателя на РИК – Русе

Партиите и коалициите в Русе се обединиха само около името на председателя на Районната избирателна комисия в Русе след продължили близо 1 час консултации при областния управител днес. /на снимката/ Досегашният председател на РИК – Русе Милена Хинкова /предложена от коалиция „БСП за България“/ се оказа консенсусна фигура по време на разговорите, прекъснати от кратка почивка. /на снимката/

За пореден път политическите сили не успяха да постигнат пълен консенсус при консултациите за сформиране на Районната избирателна комисия /РИК/ за Русенска област. Така съставът на РИК-Русе за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2-и април ще бъде определен от Централната избирателна комисия /ЦИК/. Това трябва да се случи най-късно до другата събота – 11 февруари. В началото на консултациите областният управител Анатоли Станев призова участниците да проявят разбирателство помежду си и да издигнат кандидатури за състава на РИК, които да са доказани професионалисти. Според него поведението на партиите и коалициите по време на консултациите е разумно да следва тяхното досегашно представителство в парламента.

На практика споразумение имаше единствено относно председателския пост. Всички политически сили изразиха съгласието си с кандидатурата на Милена Хинкова, издигната от „БСП за България“. Припомняме, че на последните четири избора именно тя оглавяваше комисията и нямаше проблеми при подготовката и протичането на вота. Тя е юрист по професия и разполага с богат опит в сферата на административното право. Финалното решение обаче дали Милена Хинкова ще бъде председател на РИК ще бъде взето от ЦИК. За тази позиция имаше още едно предложение. То дойде от „Възраждане“. Става дума за Лиляна Владимирова, която също е юрист по професия и е възпитаник на Русенския университет. Впоследствие предложението бе оттеглено, като от партията поискаха някое от двете заместник-председателски места или серектарската позиция. Така се оказа, че пет партии се борят за три места. От „ГЕРБ-СДС“ поискаха единствено заместник-председателското място. За него те предлагат Николай Братованов, който също е юрист по професия. Той има и дългогодишен опит в РИК. От „Продължаваме промяната“ предложиха Звезделина Рафаилова също за заместник-председател. Тя е магистър по право от Русенския университет „Ангел Кънчев“ и е била член на РИК на предходните избори. От „Български възход“ също поискаха да имат свои заместник-председател. За такъв те посочиха Ивайло Пенчев, който е от юрист и е възпитаник на Русенския университет.

Колкото до секретарското място, за него имаше предложение освен от „Възраждане“ и от ДПС. За поста по традиция бе издигната Елиз Халил, която също е юрист. Припомняме, че секретар на РИК-Русе през последните години е била тя. Като алтернатива от ДПС изразиха готовност и за заместник-председателското място.

Колкото до членовете на РИК предложенията на „ГЕРБ-СДС“ са за Антоанета Йонкова, Миглена Ангелова и Борислав Жечев; на „Продължаваме промяната“ Корнелия Добрева и Иван Дойнов; на ДПС – Гюнайдън Кязимов, а на „Демократична България – Обединение“ Стефан Бонев.

Независимо, че след официалното оповестяване на данните от преброяването през 2021-а, 19-и многомандатен изборен район /МИР/ Русенски губи едно депутатско място в следващия парламент и вече народните представители от областта няма да бъдат 8, а 7, то няма да има промяна в броя членове на русенската РИК. Според нормативната уредба за изборни райони до 9 мандата включително, в РИК влизат 13 членове, така че РИК-Русе ще бъде съставена от 13 членове, както е било и досега. Най-голямо представителство ще има коалиция „ГЕРБ-СДС“ – четирима души. Трима ще бъдат представителите на „Продължаваме промяната“, двама на „ДПС“ и по един от „Възраждане“, „БСП за България“, „Демократична България – обединение“ и „Български възход“.  Трябва да се има предвид, че председателят, двамата заместник-председатели, както и секретарят на РИК не могат да бъдат от една и съща политическа сила.

Сподели: