Пациентка с голям мозъчен кръвоизлив от Русе беше транспортирана с военния Спартан за София

Пациентка с голям мозъчен кръвоизлив от Русе беше транспортирана с военния Спартан за София

Днес с военния самолет Спартан беше транспортирана пациентка с голям мозъчен кръвоизлив до София. 60-годишната жена постъпва по спешност в русенската болница „Медика“ в кома, вечерта на 26.09.2023 г., докарана от екип на ЦСМП.

В спешен порядък е назначен и извършен скенер с контраст и ангиография, чрез които се установява голям мозъчен кръвоизлив, причинен от разкъсана мозъчна аневризма. Проведена е незабавна консултация със специалисти от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София и е дадена препоръка за провеждане на ендоваскуларно лечение, последвано от хирургична евакуация на хематома. Поради тежкото състояние на пациентката и невъзможността да бъде транспортирана с реанимобил е взето решение за извършване на въздушен транспорт от УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ до УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София.

В следствие на бързата и адекватна реакция на Здравното министерство и Министерството на отбраната, както и на ръководството на летище Русе, пациентката беше транспортирана с екип и оборудване от русенската болница. Екипът се състои от лекар-реаниматор и медицинска сестра, преминали курс за оказване на спешна медицинска помощ по въздух, който беше организиран за целите на ХЕМС в София.

Създалата се ситуация е крачка към изграждане на все по-достъпна мрежа в здравеопазването, подсигуряваща шанс за живот на пациенти, нуждаещи се от въздушен транспорт, без значение в коя точка на България се намират.

Сподели: