ПГДВА „Й. Вондрак“ с нова специалност през тази година, работи активно с фирмите чрез дуалното обучение

„Реставратор на стилна мебел“ е новата специалност за предстоящата учебна година, сподели днес директор на ПГДВА „Й. Вондрак“ Мариана Гъркова. Надеждата е тази година с променените критерии за определяне броя на паралелките на местно ниво в полза на професионалните гимназии да се подобри ситуацията с кадрите на пазара на труда и приемът да се изпълни успешно.

„В последните години наблюдаваме липса на професионалисти в различните области на занаятите, а такива са много необходими“, подчерта директорът. В Русе има най-много мебелни фирми в страната, които помагат за осъществяването на дуалното обучение и привличат завършилите дванадесетокласници за работа в много добри условия. Добър пример е съвместната работа с „Ирим“, където учениците ходят да натрупат практически опит. Добри думи могат да се кажат и за сътрудничеството със „Стефани стил“, коментира г-жа Гъркова. Има още какво да се желае в работата ни с фирмите“, посочи още тя.

„Мебелното производство не е мръсен занаят, а се придобива в хигиенични помещения, в добра обстановка“, отбеляза тя. Ползват се модерни технологии. Други фирми /като „Фесто“/ показват възможностите на най – съвременните дървообработващи инструменти на място пред учениците. Те имат възможност да поработят с тях, за да се уверят в качествата и производителността им.

Днес във фоайето на Пленарна зала на Община Русе бе подредена изложба със стилни мебели и декоративни предмети от дърво. Могат да се видят дори икони. Изложбата е посветена на 135 – годишния юбилей на учебното заведение. Целта е и родителите да видят какво се прави в училището, за да ориентират правилно децата си към една от най – древните и ценни професии – обработката на дърво.

На първия етаж в училището има магазин от години, където всеки може да закупи качествени изделия – дело на сръчните ръце на учениците и техните наставници, добави директорът.

През 2017 г. износът на мебели надхвърля 335 млн. евро. Трендът на увеличение е устойчив през годините, а в сравнение с 2008 г. е нараснал близо два пъти. Това съобщи днес заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на най-големият форум за мебелната промишленост в България – изложенията “Техномебел” и “Светът на Мебелите”.

„Сред държавите в топ 10 за българския износ присъстват държави като Германия, Франция, Италия, Великобритания и дори далечен Китай”, подчерта Александър Манолев и допълни, че българският бизнес заслужава поздравления за високото качество, което предлага и благодарение, на което се налага на толкова конкурентни пазари. Той се спря и на някои от основните проблеми на сектора с недостига на квалифицирани кадри и борбата със сивия сектор в отрасъла и акцентира на мерките, които предприема Министерството на икономиката за тяхното решаване.

Произведената продукция в сектора през 2017 г. надхвърля 919 млн. лв., а оборотът на компаниите е около 1 млрд. лв., стана ясно по време на събитието. „Пожеланието ми към Вас е да не спирате да се обновявате и винаги да търсите нови решения. Така както сте показали, че умеете да го правите през годините. Ние, както чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, така и чрез други инициативи на министерството, ще се стремим да Ви подкрепяме“, обърна се Александър Манолев към представителите на бранша.

Сподели: