ПГСАГ „П.Пенев“ – Русе бе домакин на състезанието "Най - добър млад строител"

ПГСАГ „П.Пенев“ – Русе бе домакин на състезанието „Най – добър млад строител“

Регионален кръг от Националното състезание в професионално направление „Строителство“ се проведе в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“ в Русе на 19 и 20 април 2021 година. В него участваха шест отбора от ученици на професионалните гимназии от няколко области: Русе, Варна, Шумен, Търговище, Разград и Силистра. Младите строители се състезаваха в няколко категории: „Мазилки, шпакловки и бояджийски работи“, „Облицовки и настилки“, „Зидария“ и „Сухо строителство“. Стартът на състезанието бе даден на 19 април с официално откриване и разясняване на регламента. Участниците изтеглиха чрез жребий състезателните си номера и получиха начален инструктаж за безопасност при работа. Същинската част на надпреварата между младите хора бе теоретичният тест за дисциплините „Зидария“ и „Сухо строителство“. На 20 април сутринта в учебните работилници на ПГСАГ „П. Пенев“ се проведоха практическите дейности, включени в състезанието. 23-ма ученици от 9, 10, 11 и 12 клас на шестте области от сродните професионални училища показаха своите умения и знания, усвоени през годините на професионалното си обучение. Работата на учениците се оценяваше от екипи на компетентно жури за всяка от специалностите, включващи специалисти от генералните спонсори на състезанията „Винербергер“, „Хенкел“ и „Кнауф“. Всички участници в състезанието получиха грамоти за участие, а класираните на първите три места бяха наградени с купи и подаръци от спонсорите.

В приключилото състезание призьорите в  направление „Мазилки и шпакловки и бояджийски работи“ са: първо място – Биляна Иванова от ПГС „Пеньо Пенев“ – Силистра; второ място – Виктория Чолакова от ПГСАГ „Васил Левски“ – Варна и на трето място – Моника Димитрова от ПГСАГ „Пеньо Пенев“ – Русе.

В специалност „Облицовки и настилки“ първото място беше присъдено на Мирослав Колев от ПГСАГ „Пеньо Пенев“ – Русе, второто взе Дарина Христова от ПГС „Пеньо Пенев“ – Силистра, а на трето място се класира Траян Иванов от ПГСАГ „Васил Левски“ – Варна.

Класирането по специалността „Зидария“ е отборно и е в следния вид: първо място – ПГСАГ „П. Пенев“ – Русе – Максимилиян Димитров и Кристиян Бобев, а на второ място – ПГСАГ – Шумен – Боян Бонев и Калоян Недев.

По-добрият отбор в „Сухо строителство“ първо място беше отборът от Силистра с учениците Емре Кошуджу и Виктор Грънчаров., следван от отбора на ПГСАГ Шумен – Лидия Драганова и Емре Кадиров.

Националното състезание в професионално направление „Строителство“ се провежда всяка календарна година в различна области. Целта на провежданите състезания е да се покажат нови методи и технологии в обучението по практика по съответните професии и специалности. ПГСАГ „Пеньо Пенев“ – Русе е домакин на състезанието за четвърти път. Учениците и учителите на професионалната гимназия в Русе неведнъж са доказвали качеството и прецизността в подготовката си.

Националният кръг на състезанието „Най-добър млад строител“ ще се проведе на 10-11 май 2021 г. в град Сливен.

Сподели: