Пенсионери от Ценово ще овладяват компютри с онлайн обучение

Пенсионери от Ценово ще овладяват компютри с онлайн обучение

За първи път пенсионери от Ценово ще могат да навлязат в света на компютрите с онлайн обучение. Идеята ще се реализира съвместно между Народно читалище „Христо Ботев“ и мобилния оператор А1. „Уроците“ ще се провеждат във виртуална среда заради обявената епидемична обстановка. Паралелно с дистанционното обучение ще се подготвят и брошури с най-важните указания и препоръки. Това е едно от решенията, взето по време на първата за годината среща на членовете на Асоциация „Съвременни читалища“. Читалището в Ценово е единственият представител от Русенска област в тази национална организация.

Трябва да се отбележи, че в Ценово първите випускници приключиха компютърното си обучение преди близо две години. Тогава повече от 60 души, предимно членове на Пенсионерския клуб “Млади сърца“, получиха сертификат за начална компютърна грамотност.

По време на онлайн срещата участниците споделиха опита си и проблемите в работата в условията на пандемична обстановка. Секретарят на читалището в Ценово Веска Димитрова разказа на колегите си, че по време на двата локдайна интересът на читателите към читалищните библиотеки се е увеличил неколкократно. Библиотекарите са провели проучване сред читателската аудитория какви книги предпочитат. След обобщаване на резултатите на три транша са били закупени хитови заглавия за малко повече от 2000 лева. Читалищният секретар разказа и за поредицата от съвместни инициативи с местното училище. За всички възрастни хора учениците подготвиха скромни подаръци за коледните и новогодишните празници. За 1 март отново  са подготвили изненада на хората от третата възраст. Момичета и момчета се включиха в изработването на мартенички. Кампанията премина под мотото „Мартеничка направи, здраве и усмивка подари“. Символите на пролетта ще бъдат раздадени на възрастните хора с помощта на домашния социален патронаж. За да се вдъхне повече вяра и надежда на възрастните хора за Баба Марта, ще бъде украсено дърво на доброто в центъра на Ценово. Участниците в срещата проявиха подчертан интерес към една от инициативите на читалището в село Белцов. По време на лятната ваканция в малкото селце се проведе Академия по народни танци. Всяка вечер на площада се събираха хора от различни възрасти – от деца до баби и дядовци, които разучаваха стъпките на различни български хора.

Членовете на Асоциация “Съвременни читалища“ се договориха да си оказват помощ, да споделят идеи, за да успеят да запазят мисията и духа на българското читалище.

Снимки –архив Моменти от обучението на членовете на Пенсионерски клуб „Млади сърца“ в Ценово

Сподели: