Пенчо Милков: „Дали от ГЕРБ не се опитват да убедят хората, че правилата се спазват когато са целесъобразни за управляващите

П„Защо управляващите предлагат изборната администрация да работи след своя мандат, това създава много въпросителни. Най-вероятно съставът на ЦИК в момента е угоден на управляващите.” Това заяви днес Пенчо Милков, в предаването „Неделя 150“ на БНР, в коментар на искането от страна на БСП да бъде избрана нова ЦИК. „Изборните правила са създадени, за да дадат легитимност на властта. Когато в закона имаш императивни норми- на какъв период се подменя изборната администрация – това не е формално правило.“ подчерта народният представител. Той обясни, че при нов състав на ЦИК, той не може да предполага какви предложения ще направят партии не свързани с управляващите, освен това според изборните правила право на свои представители в ЦИК имат участници, които нямат представители в българския парламент в момента, но имат представители в европейския парламент. Той подчерта, че не може управляващите да събират аргументи защо да не се спазят изборните правила и след това да приканват гражданите да спазват тези правила. „Дали не търсим оправдание и дали не търсим целесъобразност в това да спазим правилата на изборното законодателство, дали действащата власт в момента, на ГЕРБ, не е в това да убeдят хората, че правилата се спазват  когато са целесъобразни за управляващите. „ попита Пенчо Милков.

По отношение на интеграцията на ромите, Милков каза, че не е нормално сега да се констатира проблемът. Това показва, че някои хора  за 20 – 30 години са били със затворени очи.  „Какво означава да се интегрират ромите? Само те ли са дезинтегрирани в обществото“, попита Милков. Народният представител обясни, че се говори за финансови средства за интеграиция на ромите,  но не става и дума за недокомплекта в службите, минималните заплати на социалната администрация. Той беше категоричен, че тези хора трябва  да бъдат подсилени и държавата да застане зад тях, а в документа на Красимир Каракачанов няма и дума за това. Милков обаче отбеляза, че е хубаво,  че се поставя въпросът за дезинтеграцията на обществото, защото това е част от националната сигурност и припомни, че във „Визия за България“ също се говори, че държавата трябва да има водеща роля за справяне с дезинтеграцията, а не неправителствени организации.

Сподели:

Още новини от деня