Пенчо Милков и Кирил Вълчев подписаха договора за бъдещия клуб на БТА в Русе

Пенчо Милков и Кирил Вълчев подписаха договора за бъдещия клуб на БТА в Русе

БТА ще има национален пресклуб и в Русе. Генералният директор на информационната агенция Кирил Вълчев и кметът на града Пенчо Милков подписаха днес договор, с който общината, след единодушното решение на Общинския съвет, отдава безвъзмездно за срок от 10 години помещение. /на снимката/

То е в емблематичната сграда на някогашното акционерно спестително дружество „Гирдап“, което е и първата частна банка в България, основана през 1881 година. Намира се в центъра на града, на ул. „Райко Даскалов“ 2, до Съдебната палата. Любимо място е за среща на русенци, наричано „Часовникът“.

Пресклубът на БТА в Русе ще бъде събирателно място, заяви Пенчо Милков.

„От една страна журналистите ще имат свое място за срещи и общуване, а от друга страна – всички организации ще могат да дават пресконференции, да се срещат с гражданите и да знаят, че всяка информация, излязла от БТА, както винаги досега, е вярната информация. Това е и една от стъпките в борбата с фалшивите новини“, посочи Милков.

Според Кирил Вълчев има символ в това, че пресклубът на БТА ще е в сградата с „Часовника“ – предпочитано място за срещи на русенци.

„Мисля, че наистина е време за срещи в България. Защото България се нуждае от диалог“, каза Вълчев.
Той изрази надежда, че в пресклуба на БТА в Русе ще се водят професионални разговори и обучения. Отправи и призив към медиите в града – да се организират и да бъдат общност на свободното слово.

„Единодушното решение на Общинския съвет в Русе за отдаване на помещение за пресклуб ме радва, защото е демонстрация на съгласие за БТА. Към това съгласие ще прибавя и областния управител Борислав Българинов, който също имаше желание да съдейства. Мисля, че е време за съгласие не само за БТА в Русе. Обществото има нужда от решения, които да бъдат взимани с единодушие“, каза Вълчев.

Генералният директор на БТА каза още, че в помещението предстои ремонт, но ще се направи всичко възможно пресклубът да заработи максимално бързо.

На подписването на договора присъстваха Пламен Атанасов – кореспондент на БТА в Русе между 1987 г. и 1993 г., и Стоян Русев – кореспондент на агенцията между 1994 г. и 2011 година.

За мен БТА е най-сериозната медийна институция. Информацията на БТА е търсена, защото е меродавна и правена професионално“, каза Атанасов.

Стоян Русев заяви, че това е медията, която държи на точността, на търсенето на най-актуалната новина.
БТА сега има 15 пресклуба в България – в София, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Сливен, Стара Загора, Хасково, Шумен, Казанлък, и два в чужбина – в Босилеград, Сърбия, и в Тараклия, Молдова. В сградата на БТА в София функционира и мултимедиен център, който носи името на дългогодишния генерален директор на агенцията Максим Минчев, инициатор за създаването на това пространство.

Пресклубовете са част от политиката на агенцията, обединена под марката „Национален пресклуб БТА“. Те са предпочитано място за общуване между медии и представители на бизнеса, политиката, културата, спорта. В тях се организират пресконференции, дискусии, изложби и други събития, на които институции, организации и граждани да отправят послания и да огласяват новини от съответния регион, достигащи чрез БТА на национално ниво, а чрез емисията на английски език – и в чужбина.

Целта на генералния директор на БТА Кирил Вълчев е да има пресклубове във всички областни градове. Така ще завърши започнатото от Максим Минчев през 2003 г. изграждане на национална мрежа от медийни средища на агенцията.

По думите на Вълчев БТА не е конкурент на останалите медии, а помощник.

В отговор на журналистически въпрос генералният директор каза още, че идеята е да има пресклубове и в съседни на България страни. По думите му в рамките на тази година БТА ще успее да организира свой център в Скопие, Република Северна Македония.

БТА присъства в Русе от средата на миналия век, но никога досега не е имала пресклуб.

Иван Коджахристов, Христо Кушев и Радослав Атанасов са били едни от първите сътрудници на агенцията в града след 1952 година. Те са предавали новини и от регионите на Разград и Силистра.

След това представител на БТА в Русе остава само Радослав Атанасов. Той е и най-дългогодишният щатен кореспондент на агенцията в града. Отразявал е събития от региона в продължение на 30 години – от 1957 г. до 1987 година.

Мястото му заема Пламен Атанасов, който му е и син. Той работи в БТА от 1987 г. до края на 1993 година. Преди това е бил във вестник „Дунавска правда“. Пламен Атанасов напуска агенцията и се превръща в един от създателите на вестник „Русенски Стандарт“.

В продължение на 17 години новини от Русе за БТА предава Стоян Русев, който се пенсионира през 2011 година. Преди това е бил сътрудник на различни вестници, сред които „Земеделско знаме“, „Подкрепа“, „Ново слово“ и „Демокрация“.

Сред нещатните фоторепортери на БТА през годините е бил Красимир Стоянов – между 1999 г. и 2005 година. След това работи за местния вестник „Утро“.

Кореспондент на БТА в Русе от 2011 г. е Мартин Пенев, а фоторепортер от 2005 г. е Бисер Тодоров.

/Източник – БТА/

Сподели: