Пенчо Милков към екоминистъра: Намалете периода на замерване на станциите, за да имаме реални доказателства срещу залповите обгазявания

Пенчо Милков към екоминистъра: Намалете периода на замерване на станциите, за да имаме реални доказателства срещу залповите обгазявания

Кметът на Русе Пенчо Милков се срещна с министъра на околната среда и водите Юлиян Попов, който е на посещение в града. В разговора по основните проблеми на Русе, свързани със замърсяването на въздуха, участваха и заместник-кметът Димитър Недев, председателят на Общинския съвет акад. Христо Белоев, директорът на РИОСВ – Русе инж. Цонка Христова, както и председателите на общинските групи и членовете на Комисията по екология.

„С помощта на Министерството на околната среда и водите можем да докажем на русенци, че в града ни не се извършва геноцид. Разчитаме на мерки на национално ниво, които да променят действащото законодателство, отчитащо крайно неефективно залповите изпускания на час и денонощие“, заяви кметът. Той е категоричен, че замерванията трябва да се извършват за много по-кратък период, за да може да се установи реалното наличие на замърсяване във въздуха.

Пенчо Милков отбеляза като успех глобата от 10 000 лв., която Административният съд наложи през последните дни срещу русенско предприятие. До решението се стигна заради неограничено разпространение на неприятни миризми извън територията на предприятието.

Министър Попов и заместниците му Ренета Колева и инж. Петър Димитров обясниха дейността на работната група в рамките на МОСВ, която цели, заедно с други отговорни институции, да усъвършенства законодателството, свързано с ограничаване разпространението на миризми и фини прахови частици. Според екоминистъра проблемът е комплексен и не е решен и на законодателно ниво в ЕС. Той допълни, че миризмите не са само проблем на околната среда, но и чисто здравен, затова в работната група участват и експерти от Министерството на здравеопазването.

Пенчо Милков представи свършеното от общинската администрация за подобряване качеството на въздуха – осигурените пет станции за замерване на въздуха, влязлата в експлоатация след настояване на Община Русе сероочистваща инсталация на “Топлофикация Русе“, 4-те собствени кладенеца и новите машини, с които се мият улиците на града, с цел намаляване на ФПЧ 10.

Екоминистърът се ангажира да бъдат предприети необходимите нормативни изменения, за да се нормират праговете на въздействие на неприятните миризми.

В 18 ч. в зала 1 в сградата на Община Русе ще се проведе среща между министъра и неговия екип и граждани.

Сподели: