Пенчо Милков: Промяната в Русе зависи от всички нас, заедно можем да я постигнем!

Пенчо Милков: Нуждата от промяна се усеща с всяка глътка русенски въздух

Според Пенчо Милков бъдещият кмет на Русе трябва да бъде енергичен, компетентен и неотстъпчив в решаването на важните за русенци теми

Въпрос: Г-н Милков, вие сте кандидат за кмет на Русе, издигнат от местна коалиция „БСП за България. Какво ще направите за Русе в следващите четири години, ако бъдете избран за кмет на града?

Отговор: Принципите ми на работа са простички, но категорични – единение, компетентност, почтеност и прозрачност. На тази стабилна основа и с каузата „Русе“ за четири години ще успеем да върнем мястото на града като столица на Северна България.
Поемам категорична отговорност в следните ключови направления: за чист въздух и зелен град; отлична среда за живот и работа; икономическото развитие на общината и повишаване стандарта на живот; сигурност и спокойствие на гражданите; мерки за спиране тенденцията за намаляване на населението; развитие на общинския автотранспорт; подпомагане на образованието в общината; русенци да имат достъп до качествено здравеопазване, подпомогнато от общината; интензивна подкрепа на духовния и културен живот, на спорта; използване на най-нови технологии и въвеждане на Русе в 21 век; специална грижа за децата, родителството и възрастните хора; без ненужни промени в общинските наредби и правила, и при хората в общинската администрация и предприятия.

Въпрос: Кое ще е първото нещо, с което ще се захванете, ако спечелите кметската надпревара?

Отговор: Ще подготвя Русе за посрещането на зимата. Планирам три срещи в първите няколко часа на моето управление. Първата ще бъде с търговските и държавните дружества, които са свързани с дейностите по снегопочистването – ВиК, Енерго, Пътна полиция, Гражданска защита, МВР, Военното поделение. Ще се срещна и с бюджетните организации, които общината финансира – ясли, детски градини, училища, социалния патронаж, Дома за стари хора, общинските лечебни заведения, за да проверя тяхната готовност за настъпващия сезон. Третата ми среща ще бъде с частните лица, които имат сключени договори с общината за снегопочистване – кооперации и фирми с трактори, които почистват в населените места. Важно е да знам какви са възможностите им да работят координирано.

Въпрос: Според вас кои са трите основни проблема на Русе и как ще ги решите?

Отговор: Каузата Русе далеч не може да бъде сведена до три пункта. Ще се противопоставя активно и с всички законови средства на фирмите-замърсители, печелещи за сметка на въздуха и здравето на русенци. Няма да дам разрешение на производство, което замърсява. Ще бъда неотстъпчив. Замърсяващите заводи трябва да бъдат спирани до въвеждането на чисти технологии. Правото позволява в този случай на работниците да се заплаща за престой, а не да бъдат уволнявани. Категорично не бива да се допуска повече чувството, че русенци не са защитени.

Решен съм да превърна града ни в един от най-зелените в България. Ще бъдат засадени нови дървета в цялата община. Планирам и изграждането на нови паркове върху общински терени в крайните квартали, където сега няма място за разходки, отдих и детски игри в спокойна среда.

Редовното миене на улиците и площадите също е ефективна мярка срещу замърсяването на въздуха с фини прахови частици.
На второ място поставям демографския проблем. Населението на община Русе трайно и рязко намалява. Това е нетърпима тенденция. Затова общината ще подпомага семействата в родителството с всички възможни правни способи и налични бюджетни средства, включително – отпадане на такси в детските градини и ясли, безплатен транспорт, предоставяне на безплатни услуги в общината, а при правна възможност – диференциране на местни данъци и такси с цел подпомагане на семейства с повече от едно дете.

Ще работя за връщането на русенци и за привличане на специалисти и техните семейства от други градове и държави. Искам Русе да стане отново жизнен и гостоприемен град.

Третият и много важен проблем е стандартът на живот на хората. В момента ситуацията е обидна и жалка – средната заплата тук е с повече от двеста лева по-ниска от средната за България и с близо седемстотин лева по-ниска от тази в София. Трудът и талантът на русенци заслужават много повече. Бизнесът не трябва да се притеснява от администрацията. А градът ни трябва да се отвори към новите технологии, които променят духа, облика и дават работа на младите.

За всички важни решения, касаещи икономическото развитие на града, първо ще търсим идеите и потенциала на местните предприемачи. Ще подпомагаме стартиращите компании в Русе, както и създаването на ефективен технологичен парк – споделени работни места, среда за срещи, пълен набор от информационни масиви. Целта е да се съберат на едно място креативните личности, защото техните успехи ще са успехи и за Русе.

Ще намерим правни и финансови възможности за подпомагане на микросемейните търговски дружества.

Русе ще бъде активен и в създаването на способности сам да изпълнява много от необходимите си комунални дейности. Ще се търсят и наемат работници и специалисти, ще бъде закупувана необходимата техника.

Въпрос: Кои са предимствата на Русе?

Отговор: Имаме капацитет да се превърнем в един развит и иновативен, а не догонващ град. Местоположението, хората, техният талант и трудолюбие, университетът, река Дунав, близостта на Букурещ дават преднина на Русе пред всички конкуренти в Северна България. Време е да си припомним, че градът ни е със стратегическо местоположение и международно значение. Само на 70 километра от нас е столицата на Румъния, а Русе е първият град в България, в който икономически субекти от Румъния могат да намират партньори. Ние можем и трябва да се превърнем в успешен модел за изоставащия български Север.

Въпрос: Защо русенци да изберат Вас за кмет?

Отговор: Нуждата от промяна е не просто видима, тя се усеща с всяка глътка русенски въздух. Време е за категорични действия. Бъдещият кмет на Русе трябва да бъде енергичен, компетентен и неотстъпчив в решаването на важните за русенци теми. С общи усилия съм убеден, че след четири години ще бъдем северната столица на България. Русе е бил модел за европейски град още през Възраждането. Нашата кауза е да го възродим днес като град на свободни хора, които сбъдват идеите си и градят семействата си тук. Нека надмогнем партийните ежби и да осъзнаем силата си на граждани. Защото обичаме Русе.

––––––––––––––
Пенчо Милков е юрист, доктор по право, народен представител, член на парламентарната правна комисия и на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, секретар на парламентарната група на БСП. Бил е общински съветник в Русе от 2011 г. до избирането му за депутат през март 2017 година. Женен е и има три деца.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Сподели:

Още новини от деня