Пенчо Милков: Обявяването на Независимостта е връх в самоосъзнаването ни в годините след Освобождението

Пенчо Милков: Обявяването на Независимостта е връх в самоосъзнаването ни в годините след Освобождението

„Много е важно да обясним на децата си защо 22 септември всяка година не е обикновен почивен ден“, сподели днес кметът на Община Русе Пенчо Милков.

„112 години независима България.

Да събудим у тях чувства като почит към историята и ЛЮБОВ към Родината. Въпреки дългогодишния упорит принос на различни политици в обратната посока.

Обявяването на Независимостта е връх в самоосъзнаването ни в годините след Освобождението.

Знае се повече за 3 март и 6 септември, а не и това, че още 30 години след договорената свобода България е васално княжество на Османската империя.

Както образно се изразяват историците, на днешния ден окончателно е свален „духовният фес“ от лицето и главите на българите.
И вие, и аз сме чували израза, често използван по повод независимостта: „независим е този, от когото нищо не зависи“. С това няма как да се съглася.

От всички ЗАЕДНО зависи да работим за по-доброто бъдеще на нашата Родина.

И всеки наш успех е нейната гаранция за независимост.
Русенци, градът ни също има своето място в историческите събития преди 112 години.

В нощта срещу 22 септември министър-председателят Александър Малинов посреща княз Фердинанд на яхта край Русе. Оттам цялото българско правителство и князът поемат към Търново. Царският влак, в който пътуват държавниците, прави почивка по маршрута си на гара Две могили. Там Малинов написва Манифеста за независимостта, под който се подписват Фердинанд и министрите.
За тази важна за историята ни вечер днес напомня паметна плоча на гарата.

Да живее България!
Честит празник!“

Сподели:

Още новини от деня