Пенчо Милков: Русе е толкова силен, колкото сме всички ние заедно

„Няма как да подобряваме материалната среда, без да работим за подобряване самочувствието и духа на хората“

Г-н Милков, на последните редовни местни избори станахте един от малкото кметове, при това на областен град, които открито защитават левите политики и идеи. Пречи или помага идейната ви визия за управлението на града?

Грижата за хората, осигуряването на повече социални услуги, посрещането на нуждите им със собствени сили, а не с външни фирми, няма как да е пречка.

Когато встъпих в длъжност, знаех, че няма да ми бъде лесно. От една страна бях първият, който успя да свали статуквото на ГЕРБ в големите български градове, докато те все още управляваха. За нас това бе победа, но от друга страна бях напълно готов исканията ми за Русе към държавата да бъдат посрещнати с насмешка и да останат само вопъл.

Ситуацията в Общинския съвет на Русе също носи предизвикателства. Има 51 съветници от 10 партии и доколкото ми е известно, няма друг подобен случай като този в Русе. Никое от решенията ни не е гарантирано, след всяко наше предложение следват непрекъснати дебати и убеждения, но вярвам, че това е за добро, за да се ражда истината във всеки спор. Затова не разделям политиките на “леви“ или “десни“. Трябва да сме водени от любовта към родния град и да взимаме решения, които са правилни, а не популярни.

Какво бихте посъветвали колегите си от местната власт и кои са уроците, които научихте за отминалите 2 години?

Бих посъветвал колегите си да не прекъсват връзката с хората, да се допитват по-често до тях при всяка възможност, защото много въпроси могат да се решат от обединените сили на гражданите и администрацията. В работата си се опитвам да се доверявам освен на експертизата на служителите си, и на опита на учените в отделните области, обществениците и жителите в общината. Така например постигнахме голям успех, когато испанска фирма искаше да изгради леярна в Русе. Мнението на експертите и екипа ни беше, че мястото е абсолютно неподходящо. Събрахме русенци, за да изкажат мнението си, и заедно заявихме на инвеститора, че няма да допуснем градът отново да бъде обгазен. Стремежът ми винаги е бил да работя публично, достъпно, компетентно и почтено, и вярвам, че с обществените обсъждания, анкетите и обществените съвети, които правим, следваме тези принципи.

И нещо, което кметовете често забравят, улисани в ежедневните си задачи. Правете хората по-единни, не ги разединявайте. Няма как да подобряваме материалната среда, без да работим за подобряване на самочувствието и духа на хората. 

Темата за околната среда и чистия въздух са едни от най-чувствителните за русенци, успяхте ли да постигнете напредък в грижата по този въпрос?

Законодателят е дал на общините право да контролират качеството на въздуха от гледна точка на фините прахови частици – какво горят домакинствата, какви коли карат, да мият улиците и т.н. РДНСК контролира предприятията, за които всеки русенец, ако не е усетил, то поне знае и е чувал, че изпускат неприятни миризми.

И въпреки това, доколкото законът ни позволява, направихме немалко по отношение на праховите замърсявания и на предприятията. Осигурихме нови измервателни станции и в момента дооборудваме за органични замърсители пета по ред. Под наш натиск ТЕЦ- Русе изгради сероочистваща инсталация за няколко милиона лева, а над предприятието, считано за основен замърсител, сложихме непрекъснато видеонаблюдение, което публикуваме на сайта ни.

За да хванем замърсителите обаче, ни трябват законови промени. От служебния премиер Стефан Янев поисках точно това – да се въведат допустими стойности за веществата, за които в момента няма, а съществуващите норми да бъдат по-строги. Освен това замерването на въздуха винаги е на час, но русенци знаят, че имаме залпови изпускания за по 3-4 минути, които статистиките не могат да уловят.

Като юрист съм решен да подам и колективен иск заради неприятните миризми. За хората в определени части на Русе те са ежедневие, истински ад. Мисля, че аргументът на институциите, че дори и да миришат, тези съединения не са опасни, понижава допълнително доверието на хората в тях.

Само преди дни успяхме да изведем борбата на гражданите от виртуалния в реалния свят и заедно положихме основите на Обществен съвет по околна среда. Това бе продиктувано от уверението на екоминистъра Борислав Сандов, че ще настъпят промени в методиката за провеждане на проверки в предприятията. Те предвиждат за първи път гражданите да бъдат допуснати лично до производствата.

С встъпването си на власт обещахте да подсилите общинските предприятия и да изпълнявате повече дейности с тях, до къде стигнахте?

Повече от 20 големи машини сме купили за общинските предприятия в Русе само през миналата година. Всичко това влагаме в грижа за хората, защото нямахме нито косачки, нито метачни машини, строителните ни бригади използваха стар паяк вместо камион, за да пренасят инструментите си. Назначихме строителни работници. Обучаваме ги, увеличаваме възнагражденията им.

Когато встъпих в длъжност, двете комунални предприятия в Русе бяха оставени да тънат в разруха. Всичко се възлагаше на частни фирми, складовете и офисите течаха и събираха влага и мръсотия. До такава степен всичко беше занемарено, че наистина трябваше да започнем отначало. Постепенно въдворяваме ред. Влагаме средства не само в материални придобивки. Повишихме заплатите на строителите, защото иначе бе немислимо да ги задържим. Грижим се за общинските служители и в разговорите ми с тях винаги казвам, че могат да разчитат на общината като работодател.

Щастлив съм, че и общинското предприятие за озеленяване се развива. Назначих млад директор, който само за година успя да вдъхне живот на много места в Русе. Направихме нови оранжерии, отглеждаме все повече цветя, а от миналата година започнахме и да почистваме и мием в града – нещо, което русенци отдавна бяха отвикнали да виждат. Намалихме над 8 пъти разходите за вода, като регистрирахме общински кладенци, и започнахме да минаваме с препарат по улици и булеварди, което също помага в борбата с фините прахови частици.

Има и друг предизборен ангажимент, които ви отличи по време на кампанията – обучение по роботика, виртуална и добавена реалност… Успяхте ли да въведете подобни часове?

Успяхме, и то не само в училищата, а сега правим същото и за детските градини. Може би някои ще кажат, че съвременните технологии вече са навсякъде и младите имат пълен достъп до тях, но доскоро обучението по роботика в Русе беше за ограничен кръг лица. За нас беше абсолютен приоритет не просто да осигурим такова обучение, но то да е безплатно и масово – да започва от всички третокласници, за да няма нито едно дете, чиито родители не могат да си го позволят.

Що се отнася до детските градини – открихме млад екип, който обучава педагозите в детските заведения и очакваме съвсем скоро да въведат това „учене чрез игра“ и при най-малките.

Освен това подготвяме Русе да бъде домакин на националното първенство по Лего обучение, което за седмица ще превърне града ни в столица на иновативното образование.

Демографският проблем тормози почти всички райони на България, какво може да направи местната власт, за да се опита не само да задържи жителите си, но и да ги увеличи?

Убеден съм, че няма как да задържиш млад човек единствено с високо заплащане. Родителите ни са живели в далеч по-сурови времена, но не са напускали така масово родните си места, както ние в момента.

Естествено, има неща, с които безспорно можем да ги привлечем – правим града по-сигурен с непрекъснато нарастващия обхват на видеонаблюдението ни, осигуряваме финансова помощ за второ и трето дете, въвеждаме иновативни методи в образованието, създадохме нов инвестиционен профил на Русе, за да привличаме все повече бизнеси тук. Остава обаче съзнанието на хората. За съжаление нерядко слушаме и четем да се говори за града с неприязън или апатия. Това непрекъснато насищане на медийното пространство и социалните мрежи с негативизъм е унищожително.

Затова и в изказванията, и в делата си като кмет напомням постоянно, че Русе е толкова силен, колкото сме всички ние заедно. Премахнем ли разделенията, ще бъдем най-полезни на града си.

Автор: Павлета Давидова, в-к Дума

Сподели: