Пенчо Милков: Обявяването на Независимостта е връх в самоосъзнаването ни в годините след Освобождението

Пенчо Милков: Честит празник на Русе!

Днес България и Русе празнуват.

За това, че столетия наред от високо ни закриля Свети Георги, пожертвал се безкористно в името на вярата.

За това, че предците ни последваха примера му и оставили дома и най-свидното си, се бориха за свободата.

Празникът днес е и за силата, с която българският войник винаги е излизал на бойното поле, дори в моментите, в които всичко е изглеждало загубено. Българският воин винаги е бил воден от мисията, че брани народ с велика история. Народ, който заслужава най-доброто.

Ключов е смисълът, който ще придадем на празника. Да се помолим за покоя на загиналите герои и нека не забравяме, че всеки ден всеки от нас има възможността да направи нещо малко, с което да осмисли тяхната саможертва. Нещо добро за своя град, за своята общност, за своята родина.

Днес честваме и празника на нашия обичан град Русе. В историята на Второто ни Българско царство градът ни носи името на светеца Георги – Георгев или Гюргев град. Това е установен от историците факт. Многократно разрушаван във влашко-турските и руско-турските войни, градът ни се е въздигал отново и отново, заемайки гордо мястото си на Северна столица на България. Русе е толкова силен, колкото сме силни и храбри всички заедно. Защото храбростта утре, когато ни е нужна, е израз на единението ни днес. Храбростта не е липса на страх. Храбростта не е сурова сила или мощ и няма да просъществува, ако зад нея не стоят обединени хората.

Честит празник, Русе!

Честито на всички, които обичаме нашия прекрасен град!

Пенчо Милков

Кмет на Община Русе

Сподели: