имоти русе стая пердета

Пердета за спалнята: какво да изберем?

Пердета за спалнята: време е да се научите на нещо полезно…

Важно е да се отдели внимание на дизайна на спалнята, защото прекарваме една трета от времето там в сън и е изключително важно, сънят да протича при удобни условия. В тази публикация бихме искали да подчертаем най-новите тенденции в областта на пердетата в спалните на съвременните жилища.

Изборът на плат за модерни пердета е важен.

Съвременните дизайнери често ни подтикват да изоставим пердетата за прозорците или да ги намалим до минимум като ползваме щори. Но пердетата за прозорците не само предпазват стаята от ярко слънце през деня и светлината отвън вечер, но също така са пречка за любопитни очи, тъй като местоположението на прозорците спрямо улицата може да бъде различно.

В допълнение към основните си функции пердетата в спалнята също играят опорни роли – те служат като цветен акцент в цялостната картина на стаята, помагат за „привързване“ на основните елементи на интериора, или просто украсяват спалнята, действат като оригинален декор. В някои случаи е достатъчно само да се променят старите пердета, така че целият облик на спалнята да се смени радикално, да придобие съвсем различен характер. Може би по тази причина изборът на пердета е една от най-приятните дейности за оформяне на интериора на една спалня за повечето домакини.

Пригодността на материала за шиене на пердета зависи от следните характеристики:

-плътност;
– състав;
– тегло;
– възможността за създаване на драперия;
– устойчивост на износване (трайност);
– възможните начини да се пране или хигиена на тъканта;
– естетични качества – цвят и текстура.

Висококачествените пердета са с висока плътност, лесно се драпират и дълго време не губят естетическите си свойства като се перат или гладят. Като се има предвид, че това не е малък списък от изисквания за избор на плат за пердета, експертите не препоръчват да се купуват от онлайн магазини. За да направите това, трябва да прегледате тъканта, да я смачкате в ръката си и да опитате да я сгънете.

При избора на плат за пердета е много важно да се обмисят начините как ще ги поддържате.

В крайна сметка само вие знаете дали ще ви е удобно да използвате услугите на химическото чистене или да ги перете в собствената си пералня. Тъканите от смесени влакна (естествени и синтетични) са най-популярни, отчасти поради възможността за пране в пералнята на лек режим. Например, за естествена коприна, кадифе, велур или органза, може да използвате само химическо чистене, в противен случай материалът може бързо да загуби оригиналните си естетически качества.

 Много често за спалнята се ползват пердета от синтетични тъкани.

Синтетичният материал включва и смесени материали, които освен изкуствените влакна включва и естествени суровини. Това са смесени тъкани, които понастоящем са с най-голямо търсене – чрез тази комбинация, е възможно да се увеличи еластичността, здравината и издръжливостта на пердето. Синтетичните тъкани дължат своята популярност не само на високи качества на пластичност и устойчивост на износване, но те са много по-лесни за поддържане от естествените тъкани. Някои хора са фенове на естествените материи и ползват памучни или по-плътни пердета от тъкани с естествени нишки. Тези пердета се поддържат трудно и лесно се обезцветяват с времето.

Сподели: