Пета постановка на „Бохеми“ и първа за 2019 година представя Държавна опера - Русе на 9 февруари

Пета постановка на „Бохеми“ и първа за 2019 година представя Държавна опера – Русе на 9 февруари

Пета постановка на „Бохеми“ и първа за 2019 година представя Държавна опера – Русе на 9 февруари.

Трогателната история за любовта от пръв поглед, за чистосърдечното приятелство, за младежките пориви и по детски наивните мечти, за всеотдайността и за жертвоготовността ще разкаже Държавна опера-Русе с новата си постановка на оперния шедьовър на Джакомо Пучини – лиричната драма „Бохеми“.
Сюжетът пренася публиката в бохемската мансарда, издигнала се високо над Париж, по-близо до звездите, към които са полетели стремленията и мечтите на няколко приятели – бедни студенти, подвластни на музите на изкуството.
Разказът на красивата приказка ще бъде поднесен чрез режисурата на известния български оперен режисьор Георги Симеонов – страстен почитател и добър познавач на традициите на италианската опера.
Музиката на гениалния майстор на веристичната опера Джакомо Пучини ще оживее с брилянтните умения на Оркестъра и Хора на Русенската опера. Тя ще бъде интерпретирана от диригента Маестро Сунай Муратов – един от българските оперни диригенти, доказал у нас и в чужбина професионалния си авторитет със своите чувственост, вещина и задълбоченост.

И малко история – премиерата на първата постановка на „Бохеми“ на русенска сцена се сътояла на 12 октомври 1951 година. Диригент-постановчик тогава е знаменитият български диригент Добрин Петков (1923-1987), който е и един от основателите на русенския оперен театър. Режисьор на постановката е известният режисьор с международно признание и слава Михаил Хаджимишев (1914-1987). Художник е съпругата му Ани Хаджимишева, верен сътрудник и художник на много негови постановки, а хор-майстор – Илия Илиев.

Историческата справка показва, че тази постановка е представена в над 80 представления! Първата изпълнителка на Мими е била сопраното Пенка Маринова, а ролята на Родолфо за първи път в Русе изпълнява тенорът Йорго Стефанов.

„БОХЕМИ“ опера от Джакомо Пучини
либрето Луиджи Илика и Джузепе Джакоза
Диригент- Сунай Муратов
Режисьор- Георги Симеонов
Сценограф- Валентин Токаджиев
Хормайстор – Стелияна Димитрова – Хернани
Хормайстор – детски хор – Свилен Димитров
Концертмайстор – Мария Павлова

Родолфо – Петър Костов, Борис Луков
Мими – Галина Стоянова, Нели Кравченко
Марсел- Венцеслав Анастасов, Александър Крунев
Колин – Момчил Миланов, Емил Желев
Шонар – Добромир Момеков, Георги Димитров
Мюзета -Даниела Караиванова, Елена Мишинова
Беноа, Алсиндоро- Стоян Стоянджов, Владимир Маринов
Митничар – Стефан Пенчев

Перпиньол – Иван Пенчев

По повод предстоящата премиера,  на 6.02 – сряда, от 18.00 часа ще бъде открита и изложбата  „АРОМАТЪТ НА СВОБОДАТА или БОХЕМИ“.

Тя ще бъде подредена в зала Фоайе на Държавна опера – Русе, етаж II.

Подобни публикации
Сподели:
ЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ В РАЗДЕЛ "НОВИНИ"