Петиция за спасяване на оперните певци в България набира подписи

Уважаеми колеги, уважаема публика и почитатели на оперното изкуство,

Преди броени часове ни напусна големият наш оперен изпълнител тенорът Камен Чанев! За огромно съжаление, той е един от четиримата починали колеги, за които знаем! За нас статистика няма и никой не я води! Те се заразиха с Ковид -19 в опит да се провеждат репетиции, оперни спектакли и премиери по време на пандемия. В България, за разлика от почти цяла Европа, оперните театри останаха активни и отворени. Освен това спектаклите се провеждаха цялостно – с пълни хор, оркестър и солисти, които няма как да използват лични предпазни средства по време на представленията , а да кажем честно и на по мащабните репетиции.  Всичко това доведе до множество случаи на инфекция от коронавирус, най-вече сред певческия състав и при духовите инструменти в оркестъра. Тъй като е известно, че с пеенето и свиренето на духов инструмент се поема значително количество въздух, евентуалната концентрация на вируса, който биха поели този тип изпълнители, е в пъти над останалите артисти. Има множество изследвания, едно от които на британското Министерство на здравеопазването, които еднозначно посочват, че при интензивно пеене се отделят 20 пъти повече аерозолни капчици, отколкото при нормално говорене. Освен това вирусът, отделен при пеене, остава в пъти по-дълго вирулентен в обща среда на репетиции и спектакли. Поставяме линк, за да проследите какво е мнението на британското правителство относно пеенето на много хора заедно. https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-suggested-principles-of-safer-singing/covid-19-suggested-principles-of-safer-singing


Надяваме се, че отговорните институции ще дойдат на себе си и ще преценят в полза на певческото богатство на България, отвъд тесния интерес на определени административни кръгове и групи, които не участват пряко на първа линия в творческия процес.  Не дишат един срещу друг с пълни гърди без лични предпазни средства! Подпишете петицията! Нека певците на България бъдат включени в списъка за приоритетно ваксиниране, както лекари, учители и полицаи, но до тогава нека останат на сигурно вкъщи.  Нито един артист не желае да е далеч от публиката си. Всички искаме да творим и радваме публиката, да работим, да заслужим заплатите си, но е недопустимо да заплащаме кръвен данък заради това.

Подпишете в памет на Камен Чанев и на колегите ! Нека бъдем спасени !

Това се казва в инициираната от тенора в Русенска опера Петър Костов петиция, с която призовава за спасяване на оперните певци в България.

„Подписвам, защото смятам, че опазването на здравето и живота на оперните артисти е от изключително значение за възможността въобще да бъде подновена и продължена дейността. Не трябва да има трайни белодробни увреждания при тежко боледуване или, не дай си Боже, още колеги, загубили битката. Не желая повече такива черни дни!”, казва Андреана Николова от Държавна опера – Русе.

„Разболях се от Ковид с цялото си семейство. Не виждам как ще пея скоро. Невъзможно е да продължим по този начин. Не можете да осигурите работното ни място по време на репетициите и спектаклите. Страхувам се за здравето на всички мои колеги и техните близки. Бъдете разумни и се грижете за нас, артистите и работниците от операта. За нас, артистите, които учим цял живот и правим постоянни саможертви за изкуството. Това да донесем радост и красота на малко хора, за малко време, в пика на пандемия, не е достатъчно основание да рискуваме живота си. Ние можем да вдигнем най-високо духа на хората, но не и сега!”,

Подчертава австралийският тенор Марк Фаулър, солист на Пловдивската опера.

„Оперните театри в цял свят са затворени. В Торонто, Барселона и, разбира се, в моята Италия. „Ла Скала” в Милано е затворена. Операта има особена форма на изпълнение: това не е камерно изкуство с малко актьори на сцената, а представление с много артисти: оркестър, певци, балет, хор, техници и сценични работници. Затова и в Италия, и навсякъде, първо се затварят оперните театри. В България мерките за безопасност засягат публиката, но за състава на операта трябва да се мисли също! „Ла Скала” в Милано е затворена заради безопасността на публиката, разбира се, но повече заради безопасността на състава. Как е възможно това да не се разбира в България и да се говори само за аудитория? Може би политиците не знаят какво е опера и какви са нейните специфики?”, казва в коментара си в страницата на „Площад Славейков“ във Фейсбук Гулиелмо Папа, артистичен директор на болонския театър „La Società della Civetta“ във връзка с уточненията на културния министър Боил Банов, че в оперните театри няма опасност за зрителите.

Сподели: