Петото Иновативно Младежко Експо се провежда в Русенския университет „Ангел Кънчев“ днес

Петото Иновативно Младежко Експо се провежда в Русенския университет „Ангел Кънчев“ днес

Време за прочитане: 4 мин.

Откриха петото поредно иновативно младежко експо в Русенския университет „Ангел Кънчев“, което се провежда под егидата на министъра на образованието и науката. Инициативата обединява над 250 учени, работили в различни колективи и представящи днес своите разработки пред широката общественост. Сред гостите на събитието бяха областният управител Борислав Българинов, както и неговите заместници д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов. „Радостен съм, че имам възможността да присъствам на поредната инициатива на Русенската Алма Матер с фокус върху иновациите, високите технологии и вижданията на младите учени.  Благодаря на ръководството на университета за това, че дава толкова много възможности на младите хора да реализират своите идеи. Дано има още повече такива възможности.“, с тези думи областният управител Борислав Българинов се обърна към присъстващите. „България има нужда от хора като Вас, решени да покажат, че знаещите и можещите могат да поведат народа и да защитават националните интереси! От нашите общи усилия зависи дали ще живеем в държава, където тържествува нищета, породена от некомпетентността и безотговорността или ще поверим съдбата си на умните и способните!“, допълни още той.

От своя страна ректорът чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев каза: „Винаги от младите хора тръгват инициативите и се раждат новите идеи.“ и посочи, че ръководството на висшето учебно заведение е в готовност да подпомогне реализирането на всеки един проект, който ще е от полза за обществото. От там са готови при необходимост да привлекат и учени от други градове на България, както и от извън страната. Ректорът пожела още добро настроение и усмихнати дни.

Приветствие беше отправено и от кмета на Община Русе Пенчо Милков, който заяви, че научната работа трябва да води до решения, полезни модели и изобретения, които да покачват качеството на живота и да решават проблеми на настоящето. Той сподели и, че при срещата си с Нейно превъзходителство посланика на Кралство Нидерландия в България Беа тен Тъшър, е споделил за резултатите на отбора на Русенския университет в еко-състезанията на „Шел“  с автомобили и е останал приятно впечатлен от факта, че тя е запозната с това. „Всяка година ставате все по-добри с тези иновации, които правите. Това не е само техническо постижение, но и издигане на авторитета на града и страната“, сподели още Пенчо Милков. „На добър час и дано повечето от тези идеи да ни позволят да живеем по-добре.“, каза още кметът.

Приветствия отправиха също заместник-председателят на Националното представителство на студентските съвети в България Станимир Бояджиев, както и заместник-ректорът по научноизследователската дейност проф. д-р Диана Антонова.

На събитието, което се проведе пред „Канев Център“ присъстваха още областни управители, както и техните заместници от други градове, сред които Силистра, Разград и Търговище, както и заместник-кметът по икономика и международно сътрудничество на Община Русе Златомира Стефанова.

Учениците от Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ проведоха и модно ревю. Паралелно на експото се провежда и Студентска научна сесия “Best Paper Crystal Prize’21”, на която ще бъдат отличени и най-добрите студенти за техните разработки. Михаела Георгиева от първи курс в специалност „Български език и история“ грабна първата награда в състезанието по публично говорене.

Поздравителни адреси изпратиха министърът на Земеделието и храните, проф. д-р Христо Бозуков,кметът на Община Силистра – г-н Юлиян Найденов, от директорът на Регионална библиотека „Л. Каравелов“- Русе – г-жа Теодора Евтимова и др.

Петото иновативно младежко експо стартира с екстравагантно модно ревю под надслов Мovid-19 Pro Fashion в гама червено-черно, с дрехи изработени от възпитаниците на ПГ по облекло „Недка Иван Лазарова” – Русе. След запомнящото се ревю бяха представени проектите на над 250 участници, разположени на 38 щанда. Сред тях бяха: ученици – победители в национални състезания като Учебна компания ,,BioFoam“ и Учебна компания – ,,KafEco“от Математическа гимназия „Баба Тонка” – Русе; Гейминг клуб „Zenith“ от СУПНЕ „Фридрих Шилер“ – Русе -– победител в състезанието „Стани млад предприемач“, организирано от списание „Български предприемач“ и Община Русе; смесените екипи на АЕГ „Гео Милев“/ФБМ на Русенски университет – Модул „Предприемачество“ за придобиване на профилирана подготовка във втори гимназиален етап по проектите „Cooking Masters”, „FarinaFlo” и „FutureHow”; студентските екипи на: Факултет Обществено здраве и здравни грижи, Катедра Обществено здраве, създал студентския филм „Кинезитерапия след прекаран Cоvid – 19“; Факултет Аграрно-индустриален, с 3D макети и модели на обекти на студенти от специалност „Промишлен дизайн“ и алманах „Забележителни растителни видове в университетската Ботаническа градина“, в чието създаване участват студенти и преподаватели от специалност „Растениевъдство“. Интересна е и изложбата „130 години Европейски дух в образователното дело на Силистра (1890-1913)“, организирана от Филиал Силистра – Учебно-изследователска лаборатория “Културно-историческо наследство”. Беше представена и дейността на 5D ALLIANCE – Лаборатория по цифрови, послойни, енергийно асистирани иновативни технологии и 5D ALLIANCE – Научноизследователска лаборатория „Нисковъглеродна мобилност и интелигентни транспортни системи“.

По време на изложението бяха връчени наградите на Университетското състезание по публично презентиране и говорене на английски език „Inspire“. Наградите бяха връчени от ст.преп. Елица Георгиева – ръководител катедра „Чужди езици“. Първа награда получи първокурсничката Михаела Георгиева, от специалност „Български език и история“, с презентацията си на тема „Четирите цвята на съвременното образование“, в която излага своите виждания за проблемите в него и предлага решения за тях. Голямата награда „Гранд При“ беше връчена на Николай Райков от специалност „Информатика и информационни технологии в бизнеса“, за презентация на тема „Еволюцията на смартфона“

Поздрав към участниците в младежкото ЕКСПО 5, отправиха танцьорите солисти на ФС „Хармония“, към Русенския университет.

Докато гостите на мероприятието разглеждаха щандовете, се излъчваше на живо паралелно събитие, Студентска научна сесия: Best peper Crystal Prize, 2021. В надпреварата за най-добър научен доклад и презентация на английски език, участваха първенците от проведената Студентска научна сесия по факултети. Състезанието ще продължи и в следващите часове.

Събитието предстои да бъде закрито с томбола с множество награди, а голямата награда ще бъде лаптоп от последно поколение.

Сподели:

Още новини от деня