темида съд дело

Пет месеца в затвора вместо пробация за крадец в Русе

Време за прочитане: < 1 мин.

Окръжен съд – Русе отмени наложеното от Районен съд – Русе наказание пробация на 33-годишния многократно осъждан А. Р. и му наложи лишаване от свобода за срок от пет месеца при първоначален общ режим.

Случаят е от 08.07.2018 г., когато подсъдимият прибрал в раницата си различни стоки от магазин „Пацони“ на обща стойност 240,90 лв., минавайки през касите, без да ги заплати.

Първоинстанционният съд е приел, че по делото са налице многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства – самопризнание, проява на критично отношение, полагане на труд, провеждане на лечение за наркотична зависимост, поради което му е наложил наказание пробация. Прокурорът протестирал това наказание като занижено и явно несправедливо.

След анализ на всички доказателства по делото, въззивният съд прие доводите на прокуратурата за основателни, отчитайки 14-те предходни осъждания за различния престъпления. Според окръжните магистрати налаганите наказания, включително и престоя в затвора, не са мотивирали подсъдимия към спазването на законите, а районният съд е следвало да отчете освен това и големия брой отнети вещи и проявената комбинативност и упоритост. „Що се отнася до лечението на наркотична зависимост, ноторно известно е, че такова е възможно и обективно се прилага и в затвора.“ – се посочва в заключителните мотиви на въззивните съдии.

Решението на Окръжен съд – Русе е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.

Сподели:

Още новини от деня