Пешеходен поход на бесарабски българи стигна до Русе

Пешеходен поход на бесарабски българи стигна до Русе

Областният управител на област Русе Галин Григоров заедно със своя заместник Валентин Колев се срещнаха с двамата българи от Молдова, които преди 8 дена потеглиха на пешеходен поход по пътя на своите деди, напуснали България през далечната 1829 г.

По време на срещата двамата участници Александър Романенко и Владимир Мъгла разговаряха на историческа тематика с ръководството на администрацията.

В знак на уважение за приноса им в съхраняването на родовата памет Александър Романенко и Владимир Мъгла получиха знака на областния управител.

Целта на начинанието, което се провежда под надслов „По пътя на дедите ни“ е за 12 дни ентусиастите да изминат 515 километра по пътищата на България и Молдова, като маршрутът им преминава през Нова Загора, Стара Загора, паметника на връх Шипка, Габрово, Велико Търново, Дряновския и Преображенския манастир, Бяла, Русе, Тутракан и Силистра, а финалната дестинация е областта Тараклия в Молдова.

За старт на инициативата е избрано село Ботево или постарому Чомлеккьой, защото оттам произхожда рода на Владимир Мъгла, а също и прадедите на повечето жители на бесарабското село Троица от Леовски район в Молдова.

Сподели:

Още новини от деня