Пианистката Божена Петрова: Изключително вълнуващо е, че свиря от ноти, по които се вижда почерка и знаците на маестрото

Пианистката Божена Петрова: Изключително вълнуващо е, че свиря от ноти, по които се вижда почерка и знаците на маестрото

“Радвам се, че отново работим заедно с Пламен Бейков. Този проект ми напомня нашите концерти, които изнасяхме редовно в страната и чужбина допреди 5-6 години.

Концертът „Заключена душа“ включва единствено песни, които е изпълнявал приживе Борис Христов. В първата част ще представим само български автори – все големи имена, като Добри Христов, Панчо Владигеров, Любомир Пипков… Много интересни за мен бяха три песни на Иля Болгар, в които самият Борис Христов е преправял части в интерпретацията, включително е пропускал моменти, променял е динамика, и така е постигнал собствен облик. Това са три мрачни, доста драматични песни.

Изключително вълнуващо е, че свиря от ноти, по които се вижда почерка и знаците на маестрото.

Във втората част на концерта ще представим девет песни на руския композитор Александър Гречанинов, които изпълнихме може би преди десет години в същото това фоайе на операта. Те са отново доста сантиментални песни, този път в стила на руската мелодика. Лирическият герой споделя своите преживявания – от любовни трепети до тъгата по отминалата младост и преходността на всичко в този свят.

Както е обичай за Пламен Бейков, неговите концерти никога не са само развлекателни, а и подтикват публиката да се замисли над битието. Те са обогатяващи със знание за нови автори и открития в песенното творчество или биографията на дадена личност.

Борис Христов е мой кумир сред басите. Той е не само блестящ певец, но и ненадминат актьор в своите изпълнения, преживяващ всяка една дума от текста.

Надявам се, че повече хора ще дойдат да отбележим неговото честване заедно”, сподели пианистката Божена Петрова, която ще партнира на баса Пламен Бейков в предстоящия камерен концерт “Заключена душа”, посветен на 110 – годишнината от рождението на великия оперен певец Борис Христов.

Заповядайте в зала „Опера – фоайе“ на 10 май от 19 часа, да почетем изкуството на този голям талант, прославил България като Родината на най-красивите и мощни оперни гласове в света!

Билети на каса Опера и онлайн на www.ruseopera.com

Сподели: