Пианистката Веселина Ботева

Пианистката Веселина Ботева: Музиката и на двете сонати е наситена с много енергия, лиризъм, ярки контрасти, танцувалност и оптимизъм

“Концертът на 9 януари тази година е първият от цикъл камерни концерти, посветени на сонатите за цигулка и пиано на Лудвиг ван Бетовен!

Идеята за това е на Габриел Тато, който, вдъхновен от цикъла със симфониите на Бетовен, който неотдавна беше представен пред русенската публика, избра да запознае почитателите на музикалното изкуство в нашия град с едни по-малко познати творби, а именно сонатите за цигулка и пиано.

Камерният жанр винаги е заемал важно място в творчеството на Бетовен. През целия си живот той усърдно твори в него като създава 4 струнни триа, 8 клавирни такива, 16 струнни квартета, 3 клавирни квартета, 10 сонати за цигулка и пиано, 5 сонати за виолончело и пиано, септет и много други.

По своето значение и художествена стойност, те са напълно равностойни на неговите симфонии, солови концерти и кантатно- ораториални произведения. Със своето композиционно майсторство и ярки художествени образи, те служат като пример и вдъхновение за много бъдещи композитори.

Сонати №1 и №5 са написани в младежкия период на живота на Бетовен и от тях блика неудържимата енергия, ентусиазъм и жизненост, присъщи на младия творец.

Не случайно соната №5 впоследствие е наречена „Пролетна“ – именно заради нейната жизненост, лиричност и красота.

В своите сонати Бетовен третира цигулката и пианото равностойно – няма подчинен или акомпаниращ инструмент. Двата инструмента са в постоянен диалог, имитации, и заедно изграждат музикалната творба.

Музиката и на двете сонати е наситена с много енергия, лиризъм, ярки контрасти, танцувалност и оптимизъм.

Очаквам с нетърпение да ги представим пред русенската публика, за което се готвим усилено!”

Думи на пианистката Веселина Ботева, която ще си партнира на сцената с цигуларя Габриел Тато в Камерния концерт “Бетовен – сонати за цигулка и пиано”, част от фестивалната поредица “Зимни музикални вечери”!

Заповядайте на 9 януари, вторник, от 19.00 часа, в зала Филхармония! Билети на каса Опера и на www.ruseopera.com

Сподели: