Пианистката Веселина Ботева: Скъпа публика, заповядайте на нашия втори концерт от цикъла Сонати за цигулка и пиано на Бетовен!

Пианистката Веселина Ботева: Скъпа публика, заповядайте на нашия втори концерт от цикъла Сонати за цигулка и пиано на Бетовен!

“Скъпа публика,

Заповядайте на нашия втори концерт от цикъла Сонати за цигулка и пиано на Бетовен! Приятно изненадани от големия интерес към първия ни концерт, ви каним да продължим заедно пътешествието си в света на камерната музика, сътворена от великия немски композитор! На втория ни концерт ние ще изпълним сонати №2 и 7. Имаме малка изненада за публиката и тя е, че този път двойките ще бъдат разменени – аз ще свиря с Тамара Лазарова, а Божена Петрова ще си партнира с Габриел Тато.

Ние с Тамара Лазарова ще изпълним драматичната соната в до-минор №7.

Вълнувам се много, защото за първи път ще свиря с нашия концертмайстор Тамара Лазарова!

Тази соната според мен е може би най-трудната, след „Кройцерова“ и технически, и музикално поставя сериозни задачи и пред пианиста, и пред цигуларя.

Тя е написана в знаковата за Бетовен тоналност до-минор – тоналността на Пета симфония, Патетична соната, Концерт за пиано №3 и увертюра „Егмонт“. Това предопределя драматичния ѝ характер, мащабността на развитието и голямата сила на художествените внушения.

Именно затова ние вече репетираме усилено, за да можем да предоставим на публиката един достоен прочит на този Бетовенов шедьовър.

И нещо, което пропуснах да споделя миналия път – приех с радост поканата на моя колега Габриел Тато за интеграл на сонатите за цигулка и пиано на Бетовен, защото вече бях запозната с доста от тях, свирила съм пет от всичките десет.

Още като ученичка в Музикалната гимназия имах щастието да попадна в класа по камерна музика на г-н Алекси Драганов, който работеше изключително задълбочено и с двата инструмента, като правеше музикален анализ на всяка партия. Той ме научи на основните принципи и цели на камерното музициране и именно при него усвоих доста от сонатите на Бетовен.

В Музикалната академия, в класа на изтъкнатата наша пианистка проф. Жени Захариева, продължих да работя по стила и характера на Бетовеновите сонати. След това във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж, имах шанса да попадна в класа на Итамар Голан – пианистът на Максим Венгеров и Вадим Репин. При него подготвих и дипломния си изпит по камерна музика, на който получих Втора награда.

Каква беше изненадата ми сега, когато открих негов запис заедно с цигуларя Вадим Репин именно на соната №7, която подготвяме!

Разбира се, такива големи артисти са недостижими и е неудачно да се копират, но винаги можем да почерпим някоя музикална идея от блестящото им изпълнение”, сподели пианистката Веселина Ботева, която ще си партнира на сцената с цигуларката Тамара Лазарова във втория Камерен концерт от поредицата “Бетовен – сонати за цигулка и пиано”, част от фестивала “Зимни музикални вечери”!

Заповядайте на 21 февруари от 19 часа, в зала Филхармония!

Билети на каса Опера и на www.ruseopera.com

Сподели: