Писателят Елена Павлова и художникът Милена Радева представиха проекта си "Дивите животни в града" в МГ "Баба Тонка" - Русе

Писателят Елена Павлова и художникът Милена Радева представиха проекта си „Дивите животни в града“ в МГ „Баба Тонка“ – Русе

Днес в МГ „Баба Тонка“ се проведе фестивал на науката, събитие от типа „Ден на отворените врати“.

Гости в училищната библиотека бяха Елена Павлова – писател и преводач, и Милена Радева – художник. Двете дами разказаха за последния си проект „Дивите животни на града“. Поредицата вече наброява три книги с разкази по действителни случаи и с изцяло ръчно рисувани илюстрации. Техни домакини бяха децата от пети клас, които с голям интерес слушаха за болницата за диви животни и за преживяванията на доброволците, които се опитват да им помагат. Гостенките подчертаха, че носим отговорност за нашите домашни любимци и щом веднъж сме ги приютили, те са част от семействата ни до края на живота си. Също така е важно да се знае, че някои животински видове не биха се чувствали добре в домашни условия, затова не трябва да ги вземаме от дивата природа, мислейки, че ги спасяваме.

Петокласниците пожелаха да узнаят какъв е пътят на една книга от първоначалната идея до ръцете на читателя. Елена Павлова разказа подробно за процеса, през който се преминава, колко сложен и продължителен е той. Децата разбраха, че заслуга за успеха на една книга имат много хора. Дори и когато тя е готова, работата все още не е довършена, нужни са реклама и разпространение. В духа на съвременното предприемачество учениците се поинтересуваха и колко може да се спечели от писателската професия, но за съжаление не получиха обнадеждаващ отговор.

Милена Радева разказа как е правила илюстрациите на книгите. Оказа се, че за рисуването на илюстрации също не е достатъчен само талант. Необходими са многократни проверки и консултации със специалисти, за да е сигурно, че образите на животните ще бъдат автентични. Но когато човек е мотивиран и работи за кауза, вдъхновението е по-голямо.

Събитието завърши с пожелание за нови книги и нови срещи.

Сподели: