Писателят Явор Цанев гостува в ОУ "Никола Обретенов"

Писателят Явор Цанев гостува в ОУ „Никола Обретенов“

„Истории всякакви: страшни и смешни,

Тъжни и радостни или пък зловещи.

Съкровища всякакви: сандъци със злато,

диаманти и перли, наследство богато.

А може ли книга да бъде тогава

съкровище скрито, що тъне в забрава?“

Това е мотото на книгата „Злостории“ с автор Явор Цанев, с когото ученици от четвърти, пети и седми клас от ОУ“Никола Обретенов“се срещнаха и разговаряха на 18.01.2022г.

Срещата се проведе в обновената библиотека на нашето училище в рамките на проект“ Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“.

Проведоха се интересни разговори с учениците ,които се интересуваха как се пише книга, кое вдъхновява автора да пише за деца, какъв е процесът докато една книга стигне до читателите. Писателят е носител на наградата“Константин Константинов“2019, присъдена от детското жури за книгата му „Злостории“.

В книгата му „Силвър и вампирите“, Силвър е малко коте със сребриста козина, което Мая и Алекс намират на село и прибират в града. Една година по-късно, през ваканцията, те се връщат при баба си и най-неочаквано им се случва поредица от страховити приключения. Освен това децата откриват колко необикновен котак е техният домашен любимец.

Нещо интересно , което видяхме в книгата – вградена анимация.

В долния десен ъгъл на нечетните страници са отпечатани изображения, които при бързо разлистване пресъздават движеща се анимация.

Срещата завърши с обещание отново да се срещнем и разговаряме за вече прочетените книги.

С тези дейности осъществяваме целта на проекта за развитие на образователната среда в училището чрез модернизиране на библиотеката като информационен и интелектуален център, допринасящ за подобряване на качеството на образованието.

Сподели: