„Пи Пи Еф Телеком Груп“ и „А1“ са разтревожени от решение на КЗК, с което, според тях, „Виваком“ получава конкурентно предимство

Компаниите „Пи Пи Еф Телеком Груп“ (PPF Telecom Group или PPF Telecom) и „А1“ изразяват безпокойство от решение на Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), което облагодетелства техния конкурент „Виваком“ (VIVACOM) в България, съобщават в свои позиции двата телекома. 

Комисия за защита на конкуренцията одобри набор от сделки, които ще доведат до огромна концентрация на пазарен дял и власт в ръцете на „Виваком“ и нейния краен собственик „Юнайтед Груп“ (United Group). Регулаторнoто решение на практика ще подкопае конкуренцията на телекомуникационния пазар в България и така ще доведе до създаването на доминиращ играч в ущърб на потребителите, посочват от „Пи Пи Еф Телеком Груп“ в писмо, получено в БТА.

КЗК одобри сделките, в резултат на които „Виваком“ ще контролира близо 70 на сто и 50 на сто от пазара на достъп до интернет, съответно в област Русе и областите Варна, Разград, Силистра и София-град, пишат от „Пи Пи Еф Телеком Груп“.

„А1 Груп“ (A1 Group) изразява дълбоки опасения от неочаквано решение на Комисията за защита на конкуренцията в позиция, получена днес в БТА.

Решението разрешава на „Виваком“ да придобие доминантна позиция на пазара на фиксиран интернет и телевизия. „А1 Груп“, част от която е „А1 България“, изразява голяма изненада и притеснение от решението на КЗК да разреши придобиването от „Виваком“ на „Нетуоркс-България“ и още шест по-малки компании. Това развитие допълнително засилва опасенията, че регулаторните решения в последно време създават потенциален риск от доминираща позиция на една телекомуникационна компания, което не е в полза на потребителите в страната, пише в съобщението.

Сделката беше спряна от ВАС и върната за преглед заради индикации за съществено възпрепятстване на ефективната конкуренция и опасения за прекомерна концентрация. Евентуално разрешение на още едно придобиване в поредицата от поглъщания на икономически и инфраструктурно силни оператори би позволило на „Виваком“ да придобие над 60 на сто от пазара на разпространение на телевизионни програми и близо 40 на сто от пазара на интернет. Подобна консолидация не само ще ограничи конкуренцията, но не работи в най-добрия интерес на обществото като цяло, пишат от „А1“. 

Случващото се е особено притеснително в светлината на предстоящото решение за придобиването на най-големия оператор на широколентов интернет – „Булсатком“. Според публично достъпната информация тази сделка е опит на „Юнайтед Груп“ да придобие контрол над дейността на „Булсатком“ без уведомление до КЗК и при съмнение за редица други законови нарушения. С нея, както и с придобиването на другите седем дружества, се създава още по-сериозен риск да се засилят пазарните позиции на един играч в ущърб на конкурентите и потребителите. С оглед стратегическата си роля в страната и региона „А1 Груп“ вече сигнализира и ЕК за опасенията си по повод скритото изкупуване на „Булсатком“ от „Юнайтед Груп“, посочва операторът.

В България „А1“ е един от най-големите инвеститори с инвестиции от близо 5 милиарда лева до момента и планове за още над 1 милиард лева през следващите 5 години. Като част от четвъртия по големина оператор в света – „Америка Мовил“ (América Móvil), „А1 Груп“ винаги спазва изискванията на местното законодателство и води прозрачен диалог с отговорните институции. Затова очакваме ясни правила и предвидима регулация, които да гарантират безпристрастни решения и честна конкуренция. Ролята на държавата и регулаторите на индустрията е да намерят най-добрия баланс между нуждите на бизнеса и клиентите, а описаното поведение на участниците на пазара създава риск от монопол, от който потърпевши ще бъдат качеството и цените на услугите за крайните потребители, посочват от оператора. 

Решението на КЗК породи нашата загриженост във връзка с предстоящото разглеждане на предложеното придобиване на мрежата на „Булсатком“ от страна на „Словения Броадбанд“ (Slovenia Broadband), едноличен собственик на „Виваком“. Ако предложеното придобиване бъде одобрено, то ще доведе до пълна концентрация на целия национален пазар и инфраструктурна мощ, далеч надхвърлящи нормалните прагове, признати на всички останали пазари в Европейския съюз, пиша от „Пи Пи Еф Телеком Груп“.

 „Пи Пи Еф Телеком“ неведнъж е изразявала пред КЗК опасения относно устойчивостта и защитата на равнопоставеността в сектора на фиксираните услуги в резултат на консолидацията на сегмента. Едно от най-обезпокоителните и груби нарушения на регулаторните процедури се появи, когато се оказа, че придобиващият „Булсатком“ не е уведомил своевременно КЗК за източника на финансиране на сделката, който е заем в размер на 127 млн. евро, отпуснат от „Юнайтед Груп“.

Решението на КЗК от 15 юни 2023 г. подчертава водещото положение на „Виваком“ на пазара на телевизионно разпространение в България, където тя притежава дял 32,9 на сто. „Виваком“ е лидер и на пазара на фиксиран интернет, като контролира 31,4 на сто от общия пазар, посочват от „Пи Пи Еф Телеком Груп“. 

Действайки от името на „Йеттел България“ и „СЕТИН България“, „Пи Пи Еф Телеком Груп“ възнамерява да повдигне тези въпроси пред Европейската комисия, като междувременно запазва всички свои права за защита, пишат от „Пи Пи Еф Телеком Груп“.

Сподели: