Плувците на "Ирис Русе Ветерани" са комплексен шампион на България за седма поредна година

Плувците на „Ирис Русе Ветерани“ са комплексен шампион на България за седма поредна година

На 11-12 септември 2021 г. на 50-метровия открит басейн в град Сандански се проведе държавното лично и отборно първенство за ветерани по плуване, организирано от Българската мастърс федерация. Участваха 250 плувци – на възраст от 25 до 95 години, от 17 клуба в страната – от Варна, Благоевград, Бургас, Велинград, Козлодуй, Пловдив, Русе, Сандански, Севлиево, Силистра, Сливен,  Смолян, Стара Загора, София, и от чужбина-състезатели от Алжир, Германия и Египет, тъй като първенството за втори път бе открито за участие на чужденци.

Според гостуващите чуждестранни плувци българското ветеранско плуване е изключително активно и масово. А и четиридесет и третото държавно първенство през тази година доказа, че страховете на хората въобще не тревожат здравия дух на българските плувци ветерани. Много от отборите редовно участват в силни международни турнири и първенства на други страни. Предварително беше ясно, че битката за победа в комплексното класиране ще се води между отбора домакин ВИХРЕН МАСТЪР-Сандански, АЛБАТРОС МАСТЪРС-Варна и ИРИС РУСЕ ВЕТЕРАНИ. От 2017 г. първенството се провежда по нови правила и условия, залегнали в международния правилник на световната плувна федерация. Включени са по-тежки и дълги за ветераните дисциплини, нови щафетни подреждания по пол и възраст, с почти задължително стартиране на всички участващи състезатели. Всеки плувец има право на участие в шест индивидуални дисциплини и три щафети, определени по математически сбор от възрастовите години на състезателите.

Плувците на ИРИС РУСЕ ВЕТЕРАНИ /общо 57 души – 39 мъже и 18 жени, при катотекирани 163 състезатели!/, които тази година участваха само в един международен турнир в Румъния, се представиха отлично и с огромна разлика победиха ветераните на Варна – и при мъжете, и при жените! Всъщност, мъжете ветерани в последните седем години са непобедими. Жените за трети път са отборен шампион, благодарение на участието на Росица Янакиева /70/, Диана Страка /63/, Ваня Цонева /60/, Ия Ковачева /53/, Велина Ханджиева /33/, Йоана Анастасова /25/ и др.

Златни медали /общо над 40 / в различните плувни дисциплини за русенци спечелиха Ваня Цонева, Йордан Цонев, Петко Главинов и Веселин Василев – по пет, Росица Янакиева – три, Велина Ханджиева, Тодор Керчев-Паная, Никола Тодоров, Яни Куков и Пламен Георгиев – по два, Диана Страка, Ия Ковачева, Йоана Анастасова, Димитър Хаджиев, Ивелин Иванов, Георги Славов, Георги Шопов, Ивайло Янков – по един.

Републикански шампиони в своята възрастова група за първи път станаха Йоана Анастасова /100 м гръб/, Ваня Цонева /100 м бътерфлай/, Диана Страка /400 м св.стил/, Ивайло Янков /100 м бътерфлай/, Георги Славов /400 м св.стил/, Яни Куков /100 м гръб/ и  Йордан Цонев /400 м св.стил/.

В отборното класиране мъжете и жените на ИРИС РУСЕ ВЕТЕРАНИ са републикански шампиони, пред отборите на АЛБАТРОС МАСТЪРС-Варна и ДАМИНИ  МАСТЪРС-София. Странното е, че ветераните плувци на Русе са единственият плувен отбор в България, който се самофинансира, без общинска помощ, тренира ежедневно и потвърждава възходящото развитие на плуването в най-големия ни крайдунавски град. Успехът се дължи най-вече на колективния дух на състезателите, за които отборните резултати са по-ценни от индивидуалните медали.

Паралелно с републикански шампионат по плуване за ветерани в Сандански се проведе и международен турнир с участието на изключително силни състезатели от Египет, Германия и Алжир. Изненада за българските плувци бяха плувците от националния отбор на Египет, които победиха индивидуално много бивши български елитни плувци. Все пак в класирането и на международния турнир триумфираха ветераните от ИРИС РУСЕ ВЕТЕРАНИ, следвани от TEAM EGYPT и отбора на ветераните от АЛБАТРОС МАСТЪРС-Варна. Изключителен бе жестът на Българската мастърс федерация – с ръководител олимпийската шампионска по гребане Здравка Йорданова, която подари на всички плувци ветерани много красива хавлиена кърпа с плуващ делфинист.

В Сандански русенецът Тодор Керчев-Паная бе награден като най-възрастен плувец ветеран – той е на 90 години без 10 месеца!

Плувците на ИРИС РУСЕ ВЕТЕРАНИ посвещават поредната си комплексна титла на починалата Златка Николова /родом от Варна/, бивша републиканска шампионка по плуване.

Спомоществователи на русенските плувци ветерани са Ирис АД-Русе, Комплекс НОРД-Русе и УНИКО ООД-Русе.

Сподели: