Повече от петнадесет деца и техните родители се срещнаха по повод Световния ден на недоносените деца

Повече от петнадесет деца и техните родители се срещнаха по повод Световния ден на недоносените деца

Повече от петнадесет деца и техните родители се срещнаха по повод Световния ден на недоносените деца. На събитието организирано от УМБАЛ „Медика Русе“ те имаха възможност да се запознаят, да обменят опит и да се консултират със специалисти.

Според статистиката у нас всяка година над 6 000 бебета се раждат твърде рано. Д-р Татяна Итова – специалист неонатолог и педиатър сподели с родителите спецификата в отглеждането на тези деца, направи и характеристика на физиологичните особености и последиците. Освен за борбата за живот, която водят лекарите в болницата, опитният специалист разказа и за грижите, които трябва да полагаме вкъщи. Излизането от лечебното заведение е само етап от развитието им, от там нататък всичко зависи от родителите.

Акцент в срещата бе рехабилитацията, която мъничетата трябва да провеждат всекидневно. Кинезитерапевтът Даниел Стойчев, също баща на недоносени деца показа пред гостите техники на масаж и гимнастика. Преминал през предизвикателството да си родител на преждевременно родено дете, той посъветва: „Играйте си с вашите деца! За специализираните методики и похвати има обучени хора. Играйте си, докато ги къпете, докато ги обличате, леко ги масажирайте. Отделяйте време за тях, винаги когато са с вас. Те са нежни, но не са толкова крехки“.

Беседата се превърна в своеобразно тържество в лилаво – цвета на каузата на недоносените деца по целият свят. И като на празник всички си тръгнаха с подаръци, подсигурени от организаторите и техните партньори.

Сподели: