Повече от 1000 мартенички с кауза продадоха в община Ценово

Повече от 1000 мартенички с кауза продадоха в община Ценово

Време за прочитане: < 1 мин.

Инициативата „Мартеничка с кауза“ беше приета с ентусиазъм от всички преподаватели и ученици в община Ценово. В благородното начинание се включиха и представители на Центъра за обществена подкрепа и младежки неправителствени организации. Учениците сами изработиха и започнаха да предлагат символа на пролетта на централни места в общината. Събраните средства ще бъдат преведени по специална сметка за построяването на защитено жилище за майки с деца, претърпели домашно насилие и за превенция срещу агресията на деца в училище. Партньори на кампанията са Министерството на образованието и културата, Европейската федерация на клубовете ЮНЕСКО, Националният център за образование и култура. „Всички ученици от общината безрезервно подкрепиха инициативата. Това е поредното доказателство, че всички заедно стават съпричастни в моменти на благородна кауза и добротворство. Имаме идея да продължим инициативата и през следващата година“, уточни зам.-кметът на община Ценово Ваня Игнатова.

Своеобразният старт на инициативата беше даден в Караманово. В местното школо децата изработиха повече от 140 традиционни мартеници. За по-малко от час повечето от бяло червените Пижо и Пенда бяха изкупени от местното население, от представители на институции и преминаващите през населеното място граждани.

Базарът в Ценово продължи няколко дни. Оказа се, че още в самото начало първоначално подготевните над 200 мартенички са крайно недостатъчни. Наложи се учениците да изработят експресно допълнително мартеници, които бяха изложени и на импровизиран щанд в началото на заседанието на Общинския съвет. Децата предложиха много оригинални и нетрадиционни идеи при изработването на мартениците и украсяването на различни предмети с бели и червени конци.

Изключително активни при продажбите се оказаха учениците от Долна Студена и Новград. Според изискването на организаторите приходите от продажбите ще бъдат изпратени най-късно до 10 март.

Материалите за изработване на мартениците бяха осигурени със съдействието на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Сподели:

Още новини от деня