цигари дунав мост 1 конфискувани

Повече от 180 000 къса цигари задържаха митническите инспектори на ТД Митница Русе за три дни

180 420 къса (9021 кутии) цигари задържаха митническите инспектори на ТД Митница Русе за три дни, част от тях – след опит за бягство и преследване.  

На 04.02.2024 г. на трасе „Изход“ на Дунав мост при Русе се е явил лек автомобил с българска регистрация. След заплащане на таксата за преминаване на моста, автомобилът е спрян от митническите служители и превозното средство е насочено за щателна митническа проверка. Вместо да се насочи към халето, където е трябвало да се извърши проверката, шофьорът е потеглил в противоположна посока, в насрещното движение, връщайки се в Република България. Митническите инспектори са потеглили след лицето и със съдействие от МВР са задържали избягалия шофьор в района на град Бяла, област Русе.

След задържането му водачът е признал, че превозва контрабандни цигари. Митническите служители са намерили общо 28 240 къса (1412 кутии) цигари в специално изграден тайник, покрит с тапицерия, при задните седалки на автомобила.

По случая е образувано досъдебно производство. На водача са съставени също два акта – за възпрепятстване на митническите органи да извършат проверка и за установено наличието на изграден тайник в превозното средство.

При друг случай на Дунав мост-Русе, отново в лек автомобил са открити 10 300 къса (515 кутии) цигари с български акцизен бандерол, за които водачът не е представил задължителните по ЗАДС документи. Акцизните стоки са били укрити във фабрични кухини в пода на автомобила и зад кората на едната предна врата. Цигарите са иззети, а на нарушителя е съставен акт.

В района на Дунав мост при Видин на 03.02.2024 г. в два случая са задържани общо 140 880 (7044) къса цигари с валиден бандерол, превозвани в нарушение на ЗАДС. Количествата са установени в товарни автомобили, превозващи хранителни продукти за Германия и Нидерландия. Извършено е сканиране с мобилна рентгенова система и физическа проверка на отбелязани зони с нехарактерна плътност. За намерените цигари в двата камиона, водачите – български граждани, не са представили необходимите документи. Цигарите са иззети. Нарушителите са санкционирани с актове.

Сподели: