Подарък-предизвикателство за всички първолаци в Русе

Подарък-предизвикателство за всички първолаци в Русе

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и библиотечните специалисти от детския отдел поднесоха чудесна и много красива изненада на всички русенски малчугани, които за първи път тази година прекрачват прага на класната стая. Новото попълнение бъдещи лекари, инженери, учители, пожарникари, архитекти и стопани на европейския ни град получават като подарък-предизвикателство от библиотеката безплатна читателска карта, с валидност 12 календарни месеца от датата на издаването – 15 септември 2019 година. Паметният ден е вписан по особен начин в ръчно изработените, оригинални читателски карти чрез миниатюра на детска картина, спечелила първа награда в конкурс за художествено изображение на културната институция, която е нарисувана преди години от талантливия русенец Тодор Колев, вече възпитаник на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“. На миниатюрата се вижда култовата сграда на библиотеката с часовника и кръглата кула над централния вход, с летящи гълъби, символизиращи полета на фантазията и мечтите на всяко търсещо себе си поколение.

В сувенирната изработка на читателските карти за първолаците е вграден текст с индивидуално обръщение и няколко напътствия към прохождащите в четмото и писмото деца. Всеки притежател на читателската карта, след като се научи да чете и да пише, трябва да пристъпи към едно-единствено предизвикателство – да чете: на играчките си; на микрофон, когато е необходимо; да чете на глас със смешен акцент; може и с шапка на главата; под дървото в парка, а дори и на един крак. Артистичното послание подсказва обич към книгата. То е широко отворена врата към познанието, което очаква всеки настоящ и бъдещ читател, и приятел на Регионалната библиотека в Русе, обобщават момичетата от детския отдел. Разбира се, сред първолаците вече има записани малки читатели, които не само че познават буквите, но и четат гладко любими книжки. Независимо от това, че изпреварват с една обиколка връстниците си, те също получават сувенирната читателска карта, а срокът на потребителските им права на духовност и познание автоматично се удължава с бонус натрупване, подчертават библиотекарите.

Първите карти са вече в класните ръководители на новите първолаци, които ще ги раздадат при откриването на Новата учебна 2019/20 година. В работилницата на детския отдел вече са готови и последните екземпляри от оригиналния библиотечен подарък. Инициативата на библиотеката се осъществява със съдействието на Регионалното управление на образованието към Министерството на образованието и науката.

Сподели: