Подготвят МФ „Мартенски музикални дни“ ' 2021 година

Подготвят МФ „Мартенски музикални дни“ ‘ 2021 година

Време за прочитане: 2 мин.

На 29 юни се проведе заседание на експертния Обществен съвет за подготовка на предстоящото издание на МФ „Мартенски музикални дни“ през 2021 година. Съставът на Обществения съвет е установен със заповед на кмета на Община Русе Пенчо Милков.

Въпреки натоварения си график, именитият цигулар и артистичен консултант на фестивала Светлин Русев се върна в родния си град, за да участва в обсъждането на подробностите около организацията на музикалното събитие. От София специално за случая пристигна и маестро Емил Табаков, който бе избран единодушно за председател на съвета. Сред членовете на специализирания съвет са включени още артистичният директор на фестивала Ива Чавдарова, директорът на Държавна опера – Русе – Иван Кюркчиев, Мария Дуканова – директор на НУИ „Проф. В. Стоянов“, музикалният продуцент Михаил Дичев и Калчо Петков – директор на РТВЦ – Русе. Поради неотложни ангажименти цигуларят Минчо Минчев не успя да вземе участие в заседанието, както и Венцислав Илиев, който също беше възпрепятстван, поради отсъствие от града.

Членовете на Обществения съвет бяха посрещнати от зам.-кметът по „Хуманитарни дейности“ Енчо Енчев, който ги приветства в кабинета си, като им пожела ползотворна и сплотена работа в името на общата мисия, в която се е превърнал фестивалът, обединяващ синергията на музиканти, композитори, представители на културни институти, широк кръг от професионалисти и експерти в сферата на културата и изкуствата, медии, партньори, спонсори и публика.

Над два часа съветът разисква теми, свързани с организацията и протичането на фестивала през 2021 година. Подробно бяха обсъдени план-програмата в музикалния афиш, концертните дати и произведения, участниците, музикалните премиери, композиторите и годишнините, около които ще бъде фокусирано следващото издание.

Бяха обсъдени и предложения за допълнения и промени в първоначално обявената програма, с цел предлагане на още по-атрактивно и вълнуващо изживяване за публиката, на която фестивалът остана длъжник тази година, поради непредвидените обстоятелства и затруднената епидемична обстановка в страната и чужбина, откъдето пристига значителна част от участниците. На срещата бяха засегнати и теми, свързани с възможностите за по-широко промотиране на фестивала, както и с дигитализиране и популяризиране на богатото наследство от архивни материали, пазещи жива безценната история на музикалната емблема на Русе.

В края на заседанието, членовете на експертния съвет споделиха категоричното си убеждение, че планираното издание на фестивала през 2021 година ще оправдае очакванията на музикалната критика и на публиката, тъй като е спазено безкомпромисното качество и висок стандарт на музикалния продукт с марка „Мартенски музикални дни“.

Сподели:

Още новини от деня