Протест – шествие „Чист въздух – здрави деца“ се проведе преди малко в Русе

Подписка за провеждане на референдум за чиста околна среда внасят в ОбС – Русе сега

„Водени от желанието да подобрим качеството на живот в Община Русе, и да решим най-големият проблем  на Русенци, организирахме подписка за провеждане на местен референдум за чиста околна среда“, казват организаторите. Самата подписка се внася в момента в деловодството на Общински съвет – Русе.

„Въпросите по които се иска допитване се отнасят  до приемане на нормативен акт за екологична и здравна защита, с който да се забрани, строежа и експлоатацията на инсталации, които отделят в атмосферата вредни емисии, прах или миризми и създаване на общинска система за непрекъснат мониторинг на замърсителите. Въпросите включват още, забрана за пречистване на питейната вода с хлор, както и създаване на зелен пояс около промишлените зони. С отделен въпрос се пита, дали дейностите озеленяване, почистване и ремонт на общинска собственост, да се извършват пряко от общината, без възлагане на външни изпълнители“, казват от инициативен комитет, който е в състав: Даян Тачев, Мирослав Първанов, Ценка Калчева, Гергана Пламенова, Лиляна Николаева, Панайот Панайотов и Бойко Никифоров.

В събирането на подписи са се включили над 800 човека от Русе и другите населени места на общината.

Подписката започна на 25 октомври 2018 година и приключи на 24 януари 2019 година.  Събраните подписи са над 17 000. След изваждане на тези, които са се подписали втори път, както и на хора, които не са с адрес в Община Русе, в подписката останаха 15 511 подписи. Съгласно закона, ако подписката съдържа повече от 1/10 от  гражданите с избирателни права, общински съвет е длъжен да произведе референдум. Съгласно избирателните списъци за местните избори през 2015 година избирателите в общината са 145 000, а изискуемият брой за задължително провеждане на референдума е 14 500 човека.

сн. Архив

Сподели:

Още новини от деня