съдебна палата русе

Подсъдима за множество кражби с окончателна ефективна присъда

Време за прочитане: 2 мин.

Окръжен съд – Русе потвърди наложеното от Районен съд – Русе наказание лишаване от свобода за срок от една година на 32-годишната М. М., извършила 12 кражби от различни магазини.

Подсъдимата е осъждана пет пъти за същите по вид престъпления. По две от тези пет дела й били наложени условни присъди, в изпитателния срок на които тя е извършила процесните деяния, поради което правилно първоинстанционният съд е постановил да изтърпи отделно и наказанията по тях – още четири месеца лишаване от свобода.

В периода 18.08.2018 г. – 23.01.2020 г. М. М. обмисляла и вземала решения да краде стоки от магазини, които впоследствие да продава и така да си набавя парични средства. В изпълнение на намисленото първо посетила „Мосю Бриколаж“, откъдето излязла с лазерна ролетка „Бош“, без да я плати. По същия начин на 31.03.2019 г. откраднала от „Технополис“ безжични слушалки „Сони“, на 19.11.2019 г. парфюм от „Лили дрогерия“, а на 23.01.2020 г. две бутилки коняк от „Кауфланд“. Освен това, подсъдимата посещавала и квартални магазинчета, откъдето вземала за себе си различни хранителни стоки, цигари и напитки, отново без да ги плати. Стойността на всички отнети вещи била оценена на 1649,14 лева.

М. М. признала авторството на деянията и производството пред първоинстанционния съд е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие, поради което определеното наказание от една година и шест месеца лишаване от свобода било намалено на една година при първоначален общ режим на изтърпяване. Подсъдимата обжалвала тази присъда и поискала по-леко наказание. След анализ на всички доказателства по делото, Окръжен съд – Русе намира, че наказанието съответства на степента на обществена опасност на престъплението и на извършителя. При неговата индивидуализация правилно първата инстанция е отчела смекчаващото отговорността обстоятелство – признанието на вината още на досъдебната фаза, както и отегчаващите – предишните осъждания и упоритостта в умисъла при осъществяване на този вид престъпления.     

Решението на Окръжен съд – Русе е окончателно и не подлежи на обжалване.

Сподели:

Още новини от деня