съдебна палата русе

Подсъдим за управление на МПС без съответното свидетелство с окончателна ефективна присъда

Окръжен съд – Русе потвърди наложените от Районен съд – Русе наказания лишаване от свобода за срок от десет месеца при общ режим и 600 лв. глоба на Е. Е., управлявал автомобил без съответното свидетелство в едногодишния срок от наказването по административен ред.

Подсъдимият е неправоспособен водач на МПС, с основно образование, не работи, налагани са му 13 административни наказания по Закона за движение по пътищата и е осъждан общо девет пъти.

На 25.06.2017г. той управлявал лек автомобил и бил спрян за проверка от полицейски служители, които му съставили акт, а впоследствие било издадено и НП за това, че не притежавал съответно свидетелство за управление. На 17.12.2017г. вечерта употребил алкохол, след което привел в движение лек автомобил от с. Смирненски в посока гр. Русе. С него пътували още трима човека, както и малолетно дете. Около 22,25 часа на около 2 км преди разклона за с. Тетово, водачът загубил контрол върху управлението на колата и се ударил в крайпътно дърво. Впоследствие били уведомени органите на полицията и подсъдимият признал пред тях, че е управлявал лекия автомобил, въпреки, че не притежава свидетелство за правоуправление. Е. Е. бил тестван за употреба на алкохол с техническо средство, което отчело концентрация от 0,64 на хиляда съдържание на алкохол в кръвта.

Производството пред първоинстанционния съд е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие, поради което определеното наказание от една година и три месеца лишаване от свобода било намалено на десет месеца при първоначален общ режим на изтърпяване. Подсъдимият обжалвал тази присъда и поискал по-леко наказание. След анализ на всички доказателства по делото, Окръжен съд – Русе счете изложените в жалбата доводи за неоснователни и потвърди изцяло първоинстанционната присъда като обоснована и законосъобразна. Според въззивните магистрати определените от районния съд наказания дори са занижени по размер, тъй като подсъдимият упорито години наред управлява МПС, без да е правоспособен водач, а налаганите му до момента глоби по ЗДвП и наказания за други извършени престъпления не са изпълнили своята роля да възпрат подсъдимия и да го превъзпитат към спазване законите на страната.     

Решението на Окръжен съд – Русе е окончателно и не подлежи на обжалване.

Сподели: