Пожарникари и спасители от Русе продължават кампанията за малкия Роско

Пожарникари и спасители от Русе продължават кампанията за малкия Роско

Благотворителна кампания в подкрепа на  малкия Роско, която пожарникари и спасители от Русе започнаха през май 2021 г . продължава. 6-годишното момченце е син на техния колега Нинчо Тодоров, командир на екип в Първа пожарна-Русе. Повече от 5 години той се бори за здравето на детето си, което страда от генетично заболяване.

Кампанията стартира с идеята да се съберат средства за вливане на стволови клетки, което към момента е направено два пъти в Украйна . Предвид войната там , е невъзможно да се продължи лечението, а водещите  световни светила в областта на генетичните  заболявания препоръчват да се извършат минимум шест такива вливания.

В края на юни на  Роско му предстои пътуване в Мексико, където ще бъде направено третото вливане на стволови клетки. След  двете вливания  детето  има цялостно подобрение почти във всички аспекти. Най-големи са постиженията му в опитите да се обслужва сам и да контролира физиологичните си нужди. Опитва се да говори, макар и неразбираемо, чисто интонационно комуникира. По-спокоен е, почти няма кризи. Физическото му състояние е много подобрено- заякнал е, катери се, обръща голямо внимание на животните. Всички тези подобрения се забелязват вече осезателно след направените до момента две вливания.

Сумата, която е необходима за лечението на Роско е доста по-голяма от предишните, предвид новата по-далечна дестинация в Мексико.

„Сумата винаги ще е голяма и непосилна за семейството, докато протича цялото лечение. Идеята  е да се даде гласност какво струва едно такова лечение на семейство, имащо подобен проблем. Разходите на месец за Роско възлизат около 2500 лв. с рехабилитацията във Варна. ТЕЛК-ът и заплатата за личен асистент са 1300 лв. Към момента едно вливане в Мексико е 7000 долара,а пътуването – 5000 лв.  Благодарим на всички, които до момента помогнаха на Роско! Нека отново се обединим в тази кауза и му помогнем да има едно нормално детство, като всички останали деца“, каза членът на УС на СФСМВР и колега на бащата в русенската пожарна Иван Димитров.

Който иска да помогне, може да го направи по дарителската сметка:

Дарителска сметка:IBAN  BG43FINV91501317550643 Росен Нинчев Тодоров.

Сподели: