купа

Познай шампиона или защо (не) си заслужава да търсим дългосрочните прогнози

Остават няколко седмици до началото на активния сезон в клубния футбол, а любителите на прогнозите вече нямат търпение да започнат мачовете и да комбинират удоволствието от зрелището на терена и тръпката от това да се опитат да познаят какво ще се случи там. И обикновено точно в средата на лятото често се търсят дългосрочните предвиждания, свързани не с изхода на даден мач, а с развитието на цели шампионати. От 7Sport обясняват как този вид залози могат да донесат съществени дивиденти на някои играчи, но и защо също така не са особено подходящ начин на игра за други.

Кои пазари са отворени преди старта на сезона?

Първо, да видим какви предвиждания могат да се правят с дълъг хоризонт от няколко месеца, да не кажем почти година. За клубните първенства това е възможността да се познае шампионът от предстоящата кампания. Също така може да се правят залози кой ще бъде изпадащ в края на първенството. За водещите лиги в Европа, които по 4 квоти за Шампионската лига, се приемат и предвиждания за това кои отбори ще завършат в края на сезона в първата четворка. Сред валидните пазари са и тези за индивидуални постижения, като най-вече може да се открие опцията за голмайстор на първенството. За евротурнирите пък се приемат предвиждания и за това какви са шансовете на даден отбор да излезе от груповата фаза, както и колко далеч може да пробие в съответната надпревара.

По-високите коефициенти винаги са добра причина

Дългосрочните прогнози като цяло са валидна опция през целия сезон. Но когато се прибегне до тях през лятото, няколко седмици преди старта на кампанията, то обикновено коефициентите са по-високи. Разбира се, това е относително, но като цяло дори и за най-големите фаворити ставката обикновено е по-апетитна в сравнение с тази, която ще получат потребителите няколко месеца по-късно, когато сезонът вече е в активната си фаза.

Например, в Испания преди старта на шампионата шансовете на Барселона и Реал Мадрид за титла са оценени по равно – с коефициенти около 2.00. Т.е. всеки заложен лев при успех връща 2. Когато тръгне първенството и евентуално някой от тях успее да поведе с по-голяма разлика, то възвръщаемостта пада значително. Или пък в Англия ставката за титла на Арсенал надхвърля 6 към 1, а за триумф на Манчестър Юнайтед вече скача над 10. Който вярва, че някой от тези два отбора може да прекъсне хегемонията на Манчестър Сити, може да инвестира известна сума при обещана възвръщаемост и да чака изненадващ изход.

Този начин на игра е подходящ за търпеливите и готови да рискуват малко повече от минималното, що се отнася до сумата, отделена за такъв залог. Не си струва да се прави прогноза за шампион за левче, два или пет. При положение, че трябва да се чака няколко седмици или месеци наред, то има резон да се поставят 10, 20, 50 или повече лева. От 7Sport подчертават, че това не е призив да се залагат по-големи суми, а поясняват, че т.нар. ante залози просто са по-подходящи за играчи с по-големи възможности.

Струва ли да се чака месеци наред за развръзката?

Не само бюджетните съображения правят този начин на игра неподходящ за голяма част от любителите на прогнозите. Бързите и модерни онлайн платформи дават възможност на потребителите да правят предвиждания през цялото време, включително и на живо, а изходът от тези предвиждания може да стане ясен буквално след минути. Струва ли си в такъв случай да се чакат месеци за развръзката на дадено събитие? Мнозина биха отговорили отрицателно. Със сигурност дългосрочните залози не са подходящи за тези, които разиграват стартови бонуси, получени за регистрация в онлайн бетинг сайт. Срокът на превъртане на тези промоции е доста по-кратък и няма смисъл да се правят шампионски прогнози със средства от началните оферти.

Но пък ако се играе с реални средства, нещата могат да бъдат по-различни. А и невинаги е необходимо да се чака до края на шампионата. При анте предвижданията също често се дава възможност за затваряне на залога. Има находчиви потребители, които успяват да уцелят ранни изненадващи лидери при високи коефициенти и избират опцията Cash Out още през ноември или януари. Така със сигурност могат да приберат повече, отколкото са рискували. Но отново не си заслужава да се играе с прекалено дребни суми.

Хазартът е само за пълнолетни – играйте отговорно.

Сподели: