Лили Ганчева

Покана за представяне книгата „За културата вчера и румънците днес” получи Лили Ганчева, изпълнителен директор на Асоциация Еврорегион Данубиус

Покана за представяне книгата „За културата вчера и румънците днес” на издателство РАО, получи Лили Ганчева, изпълнителен директор на Асоциация Еврорегион Данубиус.
Авторът на книгата, Нарцис Дорин Йон е директор на двореца „Пелеш” в Синая, дългогодишен директор на Дирекция Музеи, Колекции и Изкуства към Министерството на културата и вероизповеданията, дългогодишен директор и на замъка на Дракула в Бран.
Книгата включва серия от разговори с акад. Разван Теодореску, виден историк и политик, бивш министър на културата. Пряк участник в събитията от 1989г. – година на емблематичен преход в румънската история и култура. Пресъздаден чрез портретизиране на незабравими за този безкраен преход политици, на височайши особи, посетили Румъния в последния четвърт век. Авторът много умело прави анализ на въздействието на Средновековното изкуство върху обществото на тема начало на румънския модернизъм и на присъщите за този исторически процес проблеми.

Преди години Лили Ганчева има възможност да работи в библиотеката на Румънската Академия на Науките, при осъществяване на изследването „Румъно-български връзки в книги и периодика 1820-1878г” , с акцент материали свързани с гр.Русе.
Със съдействието на Асоциация Еврорегион Данубиус, протокол за сътрудничество бе подписан между Двореца „Балчик” и замъка на Дракула в Бран, когато директор е авторът на книгата Нарцис Дорин Йон.
И днес сътрудничеството между тези институции продължава,с логистичното съдействие на Еврорегион Данубиус.

Приветсвие ще поднесе Йоан Вулпеску, министър на културата на Румъния.

Събитието ще се проведе на 22 май от 13.00ч. в Амфи театър „Йон Хелиаде Ръдулеску” на Румънската Академия на Науките.

Сподели:

Още новини от деня