къща на село

Покупка на къща на село – чек лист

Покупка на къща на село – специалистите в бранша отчитат, че от 2020 година, някъде от средата, има повишено търсене на такива имоти, което е свързано с пандемията от Ковид-19

Важно е при покупка на къща на село да си направите чек лист или по-просто казано контролен списък за по-важните неща. Ето какво може да бъде включено в него:

Бюджет и дестинация

Откъде да започнете епоса на закупуване на селска къща? Нужно е да определите бюджета, който сте отделили за покупката, да изберете и някои конкретни села. В повечето случаи на този етап се елиминират варианти с недостатъчен набор от комуникации: газ, електричество, вода.

След като сте събрали няколко оферти, които съвпадат според определената цена и търсена дестинация, е време за следващата стъпка – да се обадите на посочените телефонни номера.

Какво да попитате, когато се обадите по телефона?

Добрите оферти съдържат достатъчно данни. Но все пак, е нужно да се получи информация за собственика, има ли ипотека имота, Изготвени ли са всички документи, пусната ли е къщата в експлоатация и други. Какво е разпределението на къщата (ако тази информация не фигурира  в обявата).

На следващия етап е нужно да се проследят няколко точки, които са свързани при оглед на къщата на село!

 Да се оцени разстоянието от главните пътища и магистрали: ако къщата е твърде близо до тях, ще бъде твърде шумно.

 Има ли изобщо добър път до тази къща, ако се налага да се извика медицинска или друга помощ.

 Броят на съседите също е важен. В зависимост от устройството на селото, съседи могат да бъдат две или три семейства. Колкото повече съседи има, толкова по-добре по отношение на сигурността.

Покривът е много важен и трябва да се огледа добре.

Ако къщата има печка (камина), тогава на покрива трябва да има поне две комина. Важно е да се провери целостта на покрива. Това е съвсем просто да се направи на тавана на къщата: ако има течове, тогава най-вероятно собствениците не са поправили тавана, така че остават следи.

Подът също изисква преглед.

Скърцащите подове не показват нищо ужасно, не е страшно. Скърцане се образува, когато подовата дъска е закована с обикновени пирони. Старата дървена подова настилка може да е изгнила и това налага да се подмени спешно.

Електрически инсталации и ВиК – тествайте ги.

В къща, в която всичко е наред с ел. инсталацията е чудесно.

Хубаво е да се провери как са тръбите, дали имат миризма на застояло или течове в банята и мивката.

Така че, бъдете осторожни и не се подвеждайте от показаните плюсовете на предлаганата за покупка къща на село. Винаги остава нещо скрито.

Сподели: