Полковник Добромир Добрев: Леглата са 300

Полковник Добромир Добрев: Леглата са 300 (ВИДЕО)

Днес се извършва занятие под командването на на Сухопътни войски за изграждане на полева болница в зала ОЗК „Арена Русе“ , каза днес полковник Добромир Добрев – началник на военно формирование 34 200 – Шумен. За целта са организирани два модула – единият за получаване на материалните средства от държавния резерв в Силистра. Те са доведени в зала Русе и тук се изгражда болницата.

Целта на тренировката е съгласуване на действията между всички институции, имащи отношение по ограничаване на разпространението на коронавирус „COVID-19”.

Подобна тренировка се разиграва паралелно във Варна, а вчера зала „Колодрум“ в Пловдив, както и „Арена Армеец“ в София през изминалата седмица бяха превърнати в болници от такъв тип.

В днешното обучение участваха три формирования от състава на Сухопътните войски на Република България, а именно Базата за съхранение и на въоръжение и техника и подготовка на резервисти в Шумен, чийто командир полк. Добромир Добрев ръководеше настоящата операция, както и Военните формирования 54060, както и Русенското 32420.

Леглата са 300. В залата има 237, а в специални зали има още 63 легла, в които, ако има по – тежки случаи или пациенти, които трябва да бъдат изолирани.

Болницата е разгърната за времето от 9 до 15 часа. В многофункционалната русенска зала има обособени места за медицинските екипи. Обособена е столова и има и достатъчно санитарни възли. На входа ще има приемна за пациенти. Има места за лекарски кабинети.

Колко време ще останат леглата в залата още не е ясно.

Община Русе е оказала пълно съдействие на военното формирование, заяви кметът на Община Русе Пенчо Милков. Определен е координатор в лицето на Спасимир Димитров – директор на дирекция „Обществен ред и сигурност“ . Екипът на залата също помага.

След изграждането и, болницата ще бъде дезинфекцирана и оставена на съхранение на управителя на залата. Той получи имуществото със съответните протоколи. Към болницата не се налага поставянето на паравани, освен в случаите ,когато медицинските случаи налагат разделянето на хората, които ще ползват леглата.

Областният управител Галин Григоров също се запозна на място с учебната военна тренировка по преструктуриране на зала „ОЗК Арена Русе“ във временна военно-полева болница.

Сподели:

Още новини от деня