Общинският съветник Станимир Станчев изложи факти за двоен стандарт при вземане на управленски решения от кмета на Община Русе

Помнете историята си, обичайте културата си и четете, четете, четете!

Днес е ден за гордост. Днес честваме 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. А сега прочетете внимателно отново написаното!

Този велик български дар, кирилицата, не веднъж е бил отричан, заличаван и променян с политически цели. Не забравяйте историческите лъжи и помнете най-вече кой ги е произнесъл! Така в минали години на 24 май в обръщение конкретни хора посочват „македонската земя“ като дом на писмеността и изричат анти-български лъжи. Помнете, защото дойде време, ние, българите да се откажем от родоотстъпничеството, националният нихилизъм и предателството!

Дойде край на свеждането на глави, време е да се гордеем с първоучителите и с всички онези, които безшумно, но с постоянство и всеотдайност, продължават да градят просветата на българската наука и култура. Днес искам да благодаря на всички учители, писатели, художници, творци, учени и пазители на книгите и знанието.

Русе също има с много да се гордее днес и за своя принос! През 1892 година в Русенската мъжка гимназия Стоян Михайловски завършва стихотворението „Кирил и Методий“ с първи текст „Върви, народе възродени… „ – днес Химн на българската просветата. Време е да увековечим това с Паметник в чест на Михайловски, както бе обещано на граждани! А русенският принос не приключва тук – гордейте се с онези, допринесли към българската просвета и култура като писателя Светозар Димитров, известен с псевдонима Змей Горянин и романа си „Бачо Киро“, с Добри Немиров, един от създателите на психологическия разказ и роман у нас, с учителката, писателка, преводачка и обществена личност Екатерина Каравелова!

Помнете историята си, обичайте културата си и четете, четете, четете!

„Напред! Науката е слънце,

което във душите грей!

Напред! Народността не пада

там, дето знаньето живей ! „

Станимир Станчев

общински председател на СДС – Русе и член на НИС на СДС

Сподели: