Русе се представи на туристическите изложения в Белград и София

Поне по 10 туристи на ден преминават през ТИЦ – Русе

Звено „Туризъм и маркетинг” при ОП „Русе арт“ регулярно събира информация за вид и брой на посетителите в Туристически информационен център – Русе и реализирани нощувки на територията на Община Русе.

Регионален исторически музей – Русе предоставя при запитване информация за броя и ръста на посетителите в експозициите му.

През годината ОП „Русе арт“ чрез Туристически информационен център води дневник на посетителите в туристическия център. До 31 декември 2019 г. ТИЦ Русе е бил посетен от общо 3682 души, от които 743 български граждани, а 2939 са били чуждестранните граждани. От потърсилите услуги, 2723 души са имали необходимост от информация за града и забележителностите в региона, а 959 души са поискали информация за културния афиш на Русе.

С оглед на проявения интерес, често задаваните въпроси и обратната връзка анализът на посещаемостта на Туристическия информационен център по интереси и пазари показва следното:

През неактивния туристически сезон посетителите на ТИЦ са търсили информация основно за културния афиш на Община Русе, както и за възможностите за туризъм в общината, но в много малък обем. В рамките на слабия туристически сезон е търсена информация основно относно провеждането и организацията на Международния музикален фестивал „Мартенски музикални дни“ и други събития от културния календар на града. В активния туристически сезон, стартиращ с началото на круизните пътувания по течението на река Дунав започнаха и по-активните посещения в ТИЦ, основно от страна на пасажерите от корабите, акостиращи в Русе. Активни са и посещенията и на други посетители в ТИЦ, както групови, така и индивидуални. Горепосочените поискаха информация основно за туристическите ресурси в Русе и региона, включително Басарбовски скален манастир, Ивановски скални църкви и места попадащи в рамките на ПП „Русенски лом“, както и други забележителности в русенския регион.

В профила на посетителите в ТИЦ попадат: групови пътувания – туристи пътуващи с речни круизни кораби и малки отделни организирани групи, които не надвишаваха 7 души като основните посетители бяха американци, французи, нидерландци, белгийци, австрийци, германци и азиатци.

Индивидуалните туристи включваха посетители от страни в рамките на Европейския сьюз, в това число от: Румъния, Испания, Полша, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Швеция, Белгия. Посетители от държави извън ЕС бяха от  Израел, Швейцария, Австралия, Индия, Южна Корея, САЩ, Нова Зеландия, Норвегия, Мексико, Перу, Китай, Русия, Япония, Украйна и Турция.

Потърсилите услугите на ТИЦ посетители, проявяват основно интерес към:

Музейните експозиции на РИМ-Русе (Екомузей с аквариум, Пантеон на Възрожденците, Къща-музей „Баба Тонка“, Римска крепост „Сексагинта Приста“, Средновековен град Червен), Музей на транспорта и Басарбовски скален манастир.

Към ПП „Русенски лом“ има интерес основно през летния период.

Културни събития – Търсена информация от посетители на Русе и гости на града с явно изразен интерес към концерти и театрални постановки за текущия месец в културния календар. Продължиха и добрите партньорски отношения с Държавна опера – Русе.

Обекти на посещение от страна на посетителите в Русе и региона са били и общинските пазари и търговските центрове .

Вид туризъм практикуван от потърсили услугите на ТИЦ: културно- исторически, познавателен, вело, събитиен и уикенд туризъм;

Изключителен интерес от страна както на организирани групи така и от индивидуални туристи се прояви към скален манастир „Св. Димитър Басарбовски“, „Ивановски скални църкви“ (ЮНЕСКО) и ПП „Русенски Лом“, както и към пещерата „Орлова чука“, особено в периода около национални, официални празници и почивни дни, както и през активния летен сезон.

За музейните експозиции най-висок интерес и запитвания имаше за „Исторически музей” -Русе, „Екомузей с аквариум“, Музей на транспорта, Римската крепост „Сексагинта Приста”

За популяризиране на възможностите за туризъм на територията на региона, Община Русе издава рекламно информационни материали чрез Програма за развитие на туризма в Община Русе за съответната година, които се разпространяват в ТИЦ, хотелите и музеите на територията на Общината и по време на  туристическите изложения на които участва общината. През годината са осъществени контакти с туроператори от страната, за подобряването на вътрешния туризъм. Интерес проявяват агенции, занимаващи се с организирани ученически пътувания, както и фирми предлагащи краткосрочни туристически пакети и уикенд туризъм. Експертите от ТИЦ не изпускат възможност да презентират пред външния за града туристически бранш възможностите за културен и опознавателен туризъм, които предлага региона.

сн. Архив

Сподели:

Още новини от деня