Поредицата "Професионалисти в действие" събра любознателни деца в РБ "Л. Каравелов"

Поредицата „Професионалисти в действие“ събра любознателни деца в РБ „Л. Каравелов“

Поредицата „Професионалисти в действие“ събра любознателни деца и родители на второто съботно ателие в Детски отдел. Гост в библиотеката бе художникът Стоян Димов, който запозна присъстващите с характеристиката на архитектурните орнаменти в някои сгради. Онагледена и интересна бе беседата, която бе съпроводена с кратка разходка в и пред библиотеката. Участниците научиха за съчетанията в различните архитектурни стилове във външната фасада на сградата на библиотеката, разбраха каква е разликата между балкон и тераса, какво е колона и за какво служи тя, разгледаха различните орнаменти  – капител, корниз, фриз и си избраха кои от тях да изработят в практичната част от ателието.

Пълни с вдъхновение и положителни емоции, малките и големи участници се захванаха да изработват различни елементи от глина. Така се появиха пирамида, капител, кoрниз, морски звезди, цветя и други фигурки. Интересен бе моментът с гипсовата отливка на символа на Русе – паметника на свободата и капител на част от сграда, която Стоян Димов демонстрира пред всички. С много усмивки и желание за следващи участия приключи съботното ни ателие.

Ателието е част от проект „Архитектурно-строителна работилница за деца. От играта до знанието“, финансиран от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ и с подкрепата н фондация Еконт.

Сподели:

Още новини от деня