цигари контрабанда

Поредица от опити за износ на български цигари към черния пазар на страни от Западна Европа пресякоха служители на Митница Русе

Поредица от опити за износ на български цигари към черния пазар на страни от Западна Европа пресякоха служители на Митница Русе от 19 до 24 януари. Задържани са общо 20 815 кутии /416 300 къса/ и 4 превозни средства, в които са били укрити, пътуващите нелегално тютюневи изделия с български акцизен бандерол. Всички случаи са засечени в района на ГКПП-Дунав мост 1 при излизане от страната. Износителите на цигарите много добре са знаели, че транспортират в нарушение на акцизното и данъчно законодателство стоките, тъй като са проявили изобретателност и са положили голямо старание да укрият големите количества пренасяни цигари във фабрични кухини и нарочно пригодени тайни места между официално превозвани стоки.

Първите два случая са от вечерта на 19 януари 2018 година. Към 19.30 часа е спрян за проверка микробус с трима пътници, пътуващ от България за Западна Европа. От него са задържани над 2400 кутии цигари от различни марки с български акцизен бандерол. Стените и кухините на вратите на превозното средство буквално са били тапицирани с цигари. Митническите служители извадили тютюневи изделия от 5 различни тайни места в автомобила.

Същата нощ около 23.30 часа митническите служители спират за проверка втори излизащ от страната пътнически микробус, в който освен шофьор, пътували още 5 лица. В хода на проверката инспекторите установяват, че подът на превозното средство е буквално постлан с цигари от различни марки с български акцизен бандерол. След демонтиране на седалките и махане на покритието от специално пригодена кухина в пода на микробуса са извадени общо 1810 кутии цигари.

В помощ на митническите служители при проверката на превозните средства за цигари е използвано и обученото за намиране на тютюневи изделия митническо куче Рон.

На 24 януари в рамките на 10 минути между 4.20 и 4.30 часа след анализ на риска, митническите инспекторите спират за проверка два идентични вана, превозващи на прикачени към тях платформи конструктивни елементи за пластмасова дограма. По документи стоката пътувала за Белгия. При проверките на прикачените платформи, митническите инспектори откриват, че конструктивните елементи за дограма са по-скоро параван за пренасянето на големи количества цигари. ПВЦ профилите били така нарeдени, че да образуват големи кухини, плътно запълнени с кашони с цигари. От едната платформа митническите служители извадили близо 25 мастербокса с цигари /12313 кутии/, а от втората – повече от 8 мастербокса /4340 кутии/ с цигари.

Изнасянето на акцизни стоки, освободени на територията на страната, в търговски количества за други страни, следва да се извършва с опростен придружителен, съгласно чл. 76а от ЗАДС. За извършените законодателни нарушения срещу извършителите на деянията са образувани административнонаказателни производства. Всички цигари са задържани, както и превозните средства, послужили и използвани за извършване на нарушенията.

Сподели:

Още новини от деня