Областният информационен център- Русе днес с хора от третата възраст

Поредна информационна среща проведе Областният информационен център- Русе днес с хора от третата възраст

Поредна информационна среща проведе Областният информационен център- Русе днес с хора от третата възраст. В събитието участваха членове на пенсионерския клуб в русенския квартал „Дружба 2“. То беше посветено на 10 години от членството на България в Европейския съюз и на резултатите от европейските инвестиции в общината.

Експертът Силвия Дончева запозна присъстващите с интересни факти от историята на Общността, с нейните институции, символи и фондове. Тя направи преглед на постиженията на България през първия програмен период 2007 – 2013 и обърна внимание на знаковите проекти, реализирани в града: рехабилитацията на Централната градска градина, обновяването на улица „Александровска“ и пл. „Батенберг“, ремонтът и медицинското оборудване на Комплексния онкологичен център, въвеждането на мерки за енергийна ефективност в 7 русенски училища по ОП „Регионално развитие“, Речната информационна система за река Дунав „БУЛРИС“ по ОП „Транспорт“ и с няколко проекта на бизнеса по ОП „Конкурентоспобност“. Дончева разказа на пенсионерите и за мащабните проекти, които в момента се реализират от Община Русе през новия програмен период 2014 – 2020 по ОП „Региони в растеж“. Запозна ги и с проект на фирма „Дунав прес“ за подобряване на производствения капацитет чрез закупуване на модерни цифрови машини по ОП „Иновации и конкурентоспобност“.

По време на срещата възрастните хора имаха конкретни въпроси, на които им отговори експертът Габриела Стефанова. Пенсионерите питаха за възможностите за кандидатстване за европейско финансиране и за мерките, които през новия програмен период са взети за ограничаване на нарушенията и злоупотребите с европейски средства.

Сподели:

Още новини от деня