Поредна партида нови книги са на разположение на читателите на Регионална библиотека „Любен Каравелов“

Поредна партида нови книги са на разположение на читателите на Регионална библиотека „Любен Каравелов“

Поредна партида нови книги са на разположение на читателите на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ през декември.

Разбира се, най-пъстри, весели и очаквани са детските издания.

И така, какво ново можете да прочетете по Коледа на най-малките? Да започваме!

„Маргаритка и чистите зъбки“ е четвъртата книжка от нова детска поредица, в която малчуганите научават за полезните навици в забавни приключения с Биби, Мими, Маргаритка и Бухалчето. Веселите и поучителни случки забърква русенският актьор, поет, продуцент, сценарист, разказвач на вицове, водещ на радио и телевизионни предавания, водещ на шоута и състезания в града Илия Деведжиев. Прекрасните илюстрации са дело на Веселка Велинова.

Следващите истории с игри ни предлага Мая Атанасова. Тя ни разказва за тригодишния Алекс, който отказва да ходи в детската градина, защото там има твърде много непознати неща, които го притесняват. На помощ му се притичва по-голямата му сестра Криси. А какво се случва след това ще разберете, ако прочетете „Не искам да ходя на детска градина!“ Илюстрациите са на Антоанета Четрафилова.

Следваща в нашето представяне е „Книга за финландските джуджета“ на Маури Кунас. Тя ни потапя в старите сказания за отколешния бит на финландските селски стопани, които са се разказвали вечер край огъня, но сега са позабравени дори и във Финландия. Увлекателната книга крие интересни и завладяващи истории за чудатите житейски навици на приказните същества – пазители на сауната, плевнята, обора или конюшнята, наричани джуджета. Не се колебайте да отгърнете страниците на това фантастично приключение, което ще ви запознае с Боцкоритко, Вагабонтю, Лудзавръзко и другите представители на джуджешкия народ. Преводът е на Росица Цветанова.

Накъде преди Коледа без вълшебницата Астрид Линдгрен? В „Коледа в Булербюн“ тя разказва как изглеждат трите къщи на селцето през зимата, кой живее в тях и какво правят децата преди празниците, на Бъдни вечер и на Коледа. Илун Викланд е магьосникът с четката, който е нарисувал историите в Булербюн. Книжката е преведена на български език от Стела Джелепова.

Стигаме до „12 принцеси“ – приказките на Иво Сиромахов, от които става ясно, че всичко е възможно, стига да го пожелаеш силно или да отгърнеш вълшебните страници на тази книга и да последваш дванайсетте принцеси в техните светове, пълни с толкова много чудеса! Илюстрациите са на Лилия Тодорова.

И накрая, но не и по чудатост, ви представяме „Дневникът на една проклетия“. Авторката Виржини Л. Сам приветства читателя в Сдружението на Проклетиите, позволявайки му да надникне в Дневника на Фани, за която най-важното в живота е да се забавляваш, възрастните невинаги са прави, по-скоро обратното, да бъдеш такъв, какъвто си, означава да бъдеш различен и… какво още ще разберете, ако отворите тази „нарисувана ръкописно“ от Мари-Ан Абесдри и възпроизведена от френски от Румяна Маркова момичешка енциклопедия на порастването.

Няма нищо по-приятно от топло мляко с какао и хубава книжка по празниците! Весела Коледа!

Сподели: